Bezpečnost | Hacking

Hacker získal přístup k tisícům tiskáren po celém světě. Vzdáleně tisknul upozornění na nezabezpečený port

Mnohé tiskárny připojené k internetu začaly v posledních dnech uživatelům po celém světě tisknout zprávy o tom, že bylo zařízení hacknuto a mají si uzavřít nezabezpečený port umožňující přístup zvenčí. Problém se přitom týká značek HP, Epson, Canon, Brother, Samsung či Konica Minolta. Celkem prý bylo podobným způsobem napadeno 150 tisíc tiskáren.

C4AHaVVUEAAEyXS.jpg
Podobné zprávy začaly tisknout tiskárny po celém světě. Hacker v nich upozorňuje, že uživatelé měli uzavřít port 9100 pro přístup z internetu (foto: @IAmStepahieS)

Za hackem stojí člověk, který si říká Stackoverflowin a na Twitteru jej najdete jako @lmaostack. Podle webu Hackread kromě tisknutí zmíněných upozornění doplněných ASCII artem upozornil na bezpečnostní problém například HP a další firmy.

Hacker využil otevřený port 9100, který je tiskárnami využíván společně s protokoly IPP (Internet Printing Protocol) a LPD (Line Printer Daemon). Pokud automatizovaný skript skenující jednotlivé IP adresy našel takové zařízení, odeslal tiskovou úlohu obsahující upozornění na nedostatečné zabezpečení, obrázek a twitterový účet hackera.

C4AhnVrVMAABi9I.jpgC4An-nKXUAAzif0.jpgC4B_ci4WMAA2ksD.jpgScrn-02-07-001.pngScrn-02-07-002.png
Twitter se začíná plnit fotkami zpráv, které vzdáleně vytiskl Stackoverflowin. Mnozí mu za upozornění děkují (foto: @lmaostack)

Přečtěte si také:

Diskuze (3) Další článek: Logitech konečně uvedl první webkameru s rozlišením 4K, chlubí se podporou HDR i Windows Hello

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,