Googlu hrozí ohromná pokuta za zneužití monopolního postavení na evropském trhu

Stále probíhá vleklá tahanice Googlu s Evropskou komisí o to, zda Google zneužil svého monopolního postavení na trhu, když ve výsledcích hledání nabízí svou vlastní službu vyhledávače zboží. Podle zdrojů britského deníku The Telegraph už při jednání došlo na konkrétní částku - Googlu hrozí pokuta ve výši 3 miliard eur, tj. cca 81 miliard korun. 

Spor se táhne už několik let. Google se zprvu snažil najít nějaké kompromisní řešení a stránku s výsledky hledání v evropské verzi upravil, ale to nakonec nestačilo. Když loni na jaře Evropská komise dospěla k závěru, že by Google přece jen měl pokutu zaplatit, zareagoval veřejnou obhajobou.

Google argumentoval tím, že svůj vyhledávač nabízí zdarma, integrovaný vyhledávač zboží je kladně hodnocen uživateli i inzerenty jakožto přidaná hodnota. A především se v segmentu vyhledávání zboží nepovažuje za dominantní nástroj – více zboží lidé hledají na eBay či Amazonu. To jsou rovněž globální služby, které mají velký podíl na trhu a nabízí možnost prodeje zboží třetím stranám za provizi. 

Stále nebylo rozhodnuto a spor nyní připomněly čerstvé informace zdroje Telegraphu. Navrhovaná pokuta prý dosáhla zmiňované výše tří miliard eur, což by byl historický rekord, který trojnásobně překročí dosavadní největší pokutu Komise z roku 2009 udělenou Intelu. Informace ještě nebyla potvrzena oficiálně, ale mělo stane se tak prý během června. 

Diskuze (20) Další článek: Hitachi rozšíří vlastní platformu pro internet věcí, investuje další tři miliardy dolarů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,