Google: soukromí může být vlastně jen taková anomálie

Uživatelů na internetu a sociálních sítí velmi rychle přibývá a s tím i množství soukromých dat různého druhu. S příchodem sociálních sítí jako Facebook, Twitter, Google+ a dalších se postupně daří částečně vymýtit anonymitu. Se vším dalším sledováním je stále těžší být chráněn proti cíleným reklamám a dalším druhům využití soukromých dat pro obchodní účely.

Známý otec internetu a v současnosti hlavní evangelista Googlu – Vint Cerf na konferenci FTC vyslovil poměrně zajímavou myšlenku – soukromí je možná pouze anomálií. Vysvětluje to na příkladu malé vesnice, ve které vyrůstal.

 2013-11-25 v 16.30.40 (kopie).jpg
Podle Vint Cerfa z Googlu je soukromí možná jen pouhá anomálie (Zdroj: The Verge)

V komunitě kolem 3 000 obyvatel zkrátka každý věděl o každém nejrůznější informace. Pošťák věděl jaké dopisy chodí kterým lidem a pocit soukromí tak byl pouze imaginární. Podle jeho slov bude udržení soukromí na internetu stále složitější, vlastnosti a nastavení ochrany osobních dat se ale podle něj postupně vyprofilují a vždy se najdou ti, pro které to bude výhoda, problém nebo přítěž.

Trochu se ale nabízí porovnání, že zatímco v malé vesnici sice všichni věděli něco, dnešní obří platformy znají téměř všechno a navíc data dokážou strojově zpracovat a využívat v obrovském měřítku. V tom je srovnání trochu někde jinde.

Co si o tom myslíte vy? Napište váš názor do komentářů.

 

Diskuze (58) Další článek: Státní startupový seed fond přijde o stovky milionů

Témata článku: , , , , , , , , ,