Android | Mobility

Google představil nový Android O. Na co se můžeme těšit?

  • Google vypustil vývojářskou verzi nového Androidu
  • Přinese lepší notifikace nebo prodlouženou výdrž
  • K uživatelům se dostane na podzim

Google do světa vypustil vývojářskou verzi nového Androidu, ne který v abecedním značení vyšlo písmeno O. Za ním si můžeme představit třeba sušenky Oreo, ale důležitější budou především nové funkce, jež s novým systémem do zařízení s Androidem dorazí.

Bude se jednat o evoluční verzi, která by neměla nijak zásadně překopat rozhraní systému nebo jeho vzhled. Google stále bude spoléhat na plochý vzhled, který nazývá jako Material Design a zachovány zůstanou i stěžejní prvky a možnosti ovládání.

O novinkách v Androidu O jsme se bavili v Týdnu mobilně:

Delší výdrž

Google si je vědom toho, že výdrž zařízení na jedno nabití je stále vlastností, která si zaslouží pořádné vylepšení. A typicky v případě Androidu se o to nemusí postarat jen vysoké kapacity akumulátorů, ale i optimalizace systému. Google tak nově aplikacím bude nastavovat přísnější limity prostředků, které mohou využívat, a to především při běhu na pozadí. Úspornější bude práce s polohou nebo komunikace s dalšími aplikacemi v rámci zařízení. Google však uvádí, že by nová opatření v žádném případě neměla ohrozit stávající funkčnost aplikací.

Změnou rovněž projdou notifikace, ostatně jako v každé verzi Androidu. Tentokrát přibydou tzv. notifikační kanály, do nichž bude možné roztřídit notifikace nezávisle na aplikacích. Pro každý z nich potom bude možné nastavit, jak se mají chovat. U Facebooku tak bude možné do jednoho kanálu přidat notifikace o novém komentáři u statusu a do druhého žádosti o přátelství. Pro první kanál potom půjde například omezit notifikování pouze na odznak u ikony aplikace, zatímco druhý bude mít možnost zvukové i vizuální notifikace.

notifications-inline-controls1-crop.pngnotifications-inline-controls2-crop.png
Notifikace bude možné organizovat do tzv. kanálů

Uživatel si rovněž bude moci vytvořit kanál pro důležité notifikace třeba z komunikační aplikace, který bude moci notifikace využívat i při režimu DND (Nerušit).

Vstříc správcům hesel

Pokud nyní používáte pro ukládání hesel některý z nástrojů jako je 1Password nebo LastPass, je třeba při přihlašování kopírovat heslo přímo z aplikace tohoto správce. Nově však Google nabídne Autofill API, které bude fungovat napříč celým systémem. Aplikaci pro ukládání hesel tak budeme moci zvolit stejně jako nyní vybíráme vhodnou klávesnici. Díky tomu bude možné vybrat heslo pro danou službu bez opuštění její aplikace nebo se přihlásit pomocí čtečky otisků prstů.

Další novou funkcí bude Obraz v obraze. Tu známe z televizí, ale třeba také z Opery nebo telefonů Galaxy od Samsungu. Malý výřez s videem bude možné umístit kamkoliv na displej nad všechny aplikace. Uživatel tak může sledovat video a zároveň pracovat v další aplikaci.

Vylepšené ikony

Vývojáři launcherů pro Android nyní budou moci využívat nové funkce adaptivních ikon, které mají zaručit lepší integraci do konkrétního vzhledu. Mnohé z nich nepoužívají tradiční čtvercové ikony, ale například kulaté nebo z výrazně zaoblenými rohy. Vývojáři aplikací tak budou moci připravit ikony pro konkrétní layouty, takže by se nemělo stávat, že v nástavbách výrobců budou mít některé ikony jiný tvar nebo budou špatně ořezány.

NB_Icon_Mask_Shapes_Ext_01.gifNB_Icon_Mask_Shapes_Ext_02.gif
Ikony budou připraveny jak pro čtvercové, tak například kulaté zobrazení

Nově potom přidá Google do ikon také animace, které se mají postarat o jejich oživení.

Novinky na pozadí

Kromě těchto viditelných změn, které mají pomoci k lepšímu ovládání systému, přidá Google také novinky v podpoře několika technologií. První z nich je podpora širokých barevných gamutů AdobeRGB, DCI-P3, Pro Photo RGB a dalších. Z toho budou těžit vývojáři fotografických aplikací, a především uživatelé telefonů a tabletů, které widegamutovým displejem disponují.

Do Androidu rovněž nově přibude podpora pro LDAC kodek, který se má postarat o kvalitnější přenos audia pomocí Bluetooth. Druhou novinkou v kategorii zvuku potom bude nové AAudio API, které budou nově využívat aplikace, jež vyžadují velmi vysokou kvalitu zvuku s velmi nízkou odezvou.

Na telefonech na podzim

Nový Android O byl nyní vydán jako vývojářská verze, která v žádném případě není určena pro běžné používání. Může být nestabilní a připraveny pro ni nejsou ani aplikace. Další verze pro vývojáře vyjde v polovině května, kdy už budou opraveny největší chyby a vyladěny nové technologie.

Scrn-03-22-002.png
Kompletní vývojový cyklus, kterým si Android O projde

Následně vyjdou ještě dvě další vývojářská sestavení s finálními funkcemi a kompletně funkčními API. K samotným uživatelům se potom dostane Android O ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku.

Diskuze (45) Další článek: Slunce jako obří čočka pro pozorování cizích světů? Teoreticky je to možné

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,