Google | Bezpečnost

Google chystá nové přihlašování. Má být rychlejší a přehlednější

Pokud se pravidelně přihlašujete ke službám Googlu, v posledních dnech jste si mohli všimnout poznámky pod formulářem, že prý v Mountain View pracují na novém systému přihlašování.

Podle oficiální nápovědy však nečekejte nějakou dalekosáhlou koncepční změnu. I nadále se budeme přihlašovat e-mailovou adresou a heslem (respektive dvoufaktorem), nicméně Google slibuje, že bude celý proces rychlejší a vizuálně zcela identický napříč nejrůznějšími form-faktory.

Jelikož bude nová přihlašovací stránka vyžadovat moderní technologie, ta stará se může i nadále zobrazovat na starších počítačích a v nepodporovaných prohlížečích.

V každém případě vřele doporučujeme aktivovat zmíněné dvoufázové přihlašování, kdy je třeba k přihlášení ještě sekundární zařízení – typicky soukromý telefon. Pokud by vám totiž někdo zcizil heslo, bude mu k ničemu, pokud nebude mít v moci zároveň váš telefon. Na něj může dorazit buď potvrzovací SMS s kódem, který je třeba vyplnit po zadání hesla v prohlížeči, nebo potvrdíte přihlášení klepnutím na tlačítko ve speciální mobilní aplikaci (vyžaduje internetové připojení mobilu).

Dvoufaktorové přihlašování postupně nabízejí další a další internetové ekosystémy a vedle HTTPS by se z něj mohla v průběhu následujících let stát nepsaná norma. Je to totiž jeden z mála spolehlivých způsobů, jak bojovat s přetrvávajícím úniky hesle z všemožných webových služeb.

Diskuze (10) Další článek: Creators Update se už prý šíří jako Release Preview. Nemusíte čekat do 11. dubna

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,