Umělá inteligence | Google | Web

Google A.I. Duet: Zahrajte si v prohlížeči s umělou inteligencí na klavír

  • Umělá inteligence poráží člověka ve hrách
  • Umělá inteligence skládá básničky
  • No a teď si s ní už můžete zahrát i na klavír

Strojové učení a neuronové sítě jsou sice svým způsobem zázračný koncept, který jednou výrazně zrychlí mnohé výpočetní procesy, faktem ale zůstává, že se jimi i nadále zabývají především akademici.

Google se loni na podzim rozhodl, že to změní, a pokusí se prvky A.I. více přiblížit běžným surfařům a programátorům. Představil proto web A.I. Experiments, který se od té doby plní všemožnými ukázkami, co všechno strojové učení dokáže a k čemu všemu by jej mohli další a další vývojáři třeba použít.

Zatímco na podzim patřila k těm nejatraktivnějším experimentům drobná aplikace Quick, Draw!, nyní umělá inteligence patří hudbě. Quick, Draw! je rozpoznávač toho, co kreslíte. Prostě vezmete do ruky myš a začnete podle zadání kreslit třeba bicykl. Strojové učení na druhé straně se pokusí dekódovat, co tím sakra chcete říci, a jelikož se s každou novou hrou učí novému grafickému stylu, po čase bylo ve své dedukci poměrně dobré.

A.I. Duet: Hudební společník

Jak jsme však už naznačil, nový rok patří namísto pixelům muzice, vývojáři totiž konečně vypustili do katalogu experimentů slibovaný A.I. Duet.

A.I. Duet je postavený na frameworku pro strojové učení Google TensorFlow a zvukovém modelu Magenta (taktéž od Googlu). Podstatné je to, že inženýři z Mountain View nejprve nacvičili svoji hudební neuronovou síť na databázi tisíců a tisíců skladeb pro klavír a piano. Umělá inteligence šla až na samotnou dřeň hudby a učila se, jak jdou tóny v hudbě zpravidla po sobě.

576270666 813419632
Modře jsou označené moje tóny, žlutě pak reakce neuronové sítě

Jelikož strojové učení funguje na principu tvorby statistického pravděpodobnostního modelu, který pak může neuronová síť aplikovat na libovolná vstupní data, v tomto případě se prostě naučila, že když bude na vstupu sada tónů X, měla by za nimi následovat sada tónů Y.

Postupným učením si neuronová síť vytvořila model plný melodií, které konečně umí zužitkovat právě v experimentu jako A.I. Duet.

Zahraje na desktopu i v mobilu

A je to opravdu duet. Po spuštění ve webovém prohlížeči se ve spodní části obrazovky zobrazí klávesy piana. Když rychle zahrajete nějakou kratší melodii (klepnete na tři, čtyři klávesy), neuronová síť na serveru Googlu vaše tóny rychle vloží jako vstup do svého modelu, a ten záhy doplní několik tónů, které se k tomu pravděpodobně hodí.

Suma sumárum, prostě si spolu zahrajete a meze představivosti se v tomto případě nekladou.

417080559 561996634
Klavírní duet funguje i v prohlížeči na mobilním telefonu

A.I. Duet je tedy svým způsobem takový inteligentní IM bot, akorát s tím rozdílem, že tentokrát se pro dialog nepoužije běžný text a obvyklá angličtina, ale hudba. Ta je jednodušší, čili i dialog bude místy dávat až obdivuhodný smysl – tedy pokud máte alespoň trochu vytříbený hudební sluch. Zkuste to, funguje to jak na desktopu, tak v mobilu.

Úvodní fotografie:

Diskuze (14) Další článek: Studentka navrhla minidron, který by mohl opylovat rostliny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,