Hardware | Gigabyte

Gigabyte Gaming GT je high-endovým počítačem v těle herní konzole. Nabídne GTX 1080 a je částečně upgradovatelný

Pokud některý z výrobců na trh přinese herní počítač s malými rozměry, pak jsou téměř jistotou kompromisy při výběru hardwaru. Mezi ty nejradikálnější patří použití notebookových komponent – mobilního procesoru a grafiky do MXM slotu. U nově představeného modelu Gigabyte Gaming GT tomu tak ale není. Do relativně malé skříně vměstnal výrobce desktopový procesor i běžnou grafiku.

20161223140854_big_575px.png20161223140901_big_575px.png
Gigabyte namačkal desktopové komponenty do skříně připomínající herní konzoli

Tvarově skříň připomíná herní konzole, její rozměry jsou však větší: 276 × 384 × 128 mm. Nejblíž je tedy Playstation 3 v původní verzi. Pokud ale uvážíme použité komponenty, jde o úctyhodné zmenšení rozměrů.

Jako procesor použil výrobce Core i7-6700K s takty 4,0 GHz v základu a 4,2 GHz v boostu, samozřejmě jej lze ale snadno přetaktovat. K dispozici je 32 GB operační paměti, SSD s kapacitou 240 GB a terabajtový 2,5“ plotnový disk. Navíc je dostupná ještě jedna šachta pro další disk. Všechny zmíněné komponenty jsou namačkány v jedné polovině skříně, tu druhou potom zabírá grafická karta.

gigabyte_brix_gaming_1_575px.jpg
Půlka skříně patří grafice, která „visí“ vzhůru nohama, v druhé části najdeme procesor, disky i operační paměť

Tou je GTX 1080 ve verzi G1 Gaming od Gigabyte. Při postavení skříně směřují její grafické konektory směrem dolů a pro připojení monitoru tak výrobce dodává zahnuté kabely, které vyvedou výstupy mimo skříň. Podobně je potom nutné řešit připojení audio vstupu/výstupu a ethernetu. Ten však lze nahradit vestavěnou Wi-Fi se specifikací 802.11ac. Mezi konektory potom najdeme 5× USB 3.0, jedno USB 3.1 s konektorem typu A a rovněž USB-C s rozhraním Thunderbolt 3.

usb_1920_575px.jpg
Ani konektorová nabídka není nijak ořezána - najdeme tady Thunderbolt 3 i dostatek konektorů USB 3.0

Díky standardním desktopovým rozhraním lze do budoucna uvažovat o upgradu jak procesoru, tak grafické karty. Omezením budou pouze rozměry grafiky, nicméně šachta je dostatečně velká, což je patrné z karty použité výrobcem. V případě nutnosti měnit zdroj bude výběr ztížen použitým formátem – Gigabyte zde vsadil na FlexATX, který známe především ze serverů. V dodávané konfiguraci má výkon 400 W. Otázkou tak zůstává především hlučnost – Gigabyte do skříně montuje dvojici ventilátorů s pravděpodobným průměrem 90 mm.

gigabyte_brix_gaming_2_575px.jpg
Výrobce slibuje nízkou hlučnost, tou si však u tohoto konceptu nejsme zcela jistí

Ceny ani dostupnost zatím neznáme stejně jako případné další konfigurace, které pravděpodobně Gigabyte do své nabídky přidá.

Přečtěte si také:

Diskuze (2) Další článek: Lenovo s novými monitory ThinkVision sází na tenké rámečky a připojení přes USB-C

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,