FreeSync přes HDMI je realitou. První monitory má Samsung

Proměnlivá obnovovací frekvence monitorů označovaná u AMD jako FreeSync je závislá na rozhraní DisplayPort. AMD se však již minulý rok na veletrhu Computex pochlubilo proprietárním řešením, které naučilo FreeSync i monitory připojené pomocí HDMI. To v základu (1.4a i 2.0) neumí přenést informace o proměnlivé zobrazovací frekvenci. AMD tedy v ukázkovém monitoru muselo použít čip Realteku se speciálním firmwarem. Z této technologie vytvořilo AMD standard a poskytnulo jej výrobcům monitorů, kteří nyní mohou na trh zamířit s prvními modely podporující FreeSync přes HDMI. O prvenství se postaral Samsung, který vyrukoval se zahnutými monitory CF591 a CF390.

CF591-CF390-Curved-Monitors_678x452.jpg
Novinky Samsung - zleva CF390 (23,5"), CF591 a CF390 (27")

V případě modelu CF390 se jedná o monitor s úhlopříčkou 23,5" nebo 27" a rozlišením FullHD. Použitý panel typu VA nabízí odezvu 4 ms, udávaný kontrast 3 000:1 a jas 250 nt. Jako rozhraní slouží D-Sub a HDMI. Druhou novinkou je model CF591, který je nabízen pouze v úhlopříčce 27" a navíc má rozhraní Display Port a zvukový vstup. Použitý panel má stejné parametry. Podpora FreeSync přes HDMi je deklarována u obou modelů.

Na trh by se měly monitory dostat v březnu červnu za zatím neznámé ceny. Pokud by však podpora FreeSync nezvýšila částku o drastické sumy, mohlo by se jednat o zajímavý kup. Další výrobci by s podobnými modely mohli na trh zamířit velmi brzy. Měli by mezi nimi být minimálně Acer a LG.

Mohlo by vás zajímat:

Váš názor Další článek: Grafické studio rozdává firemní loga zdarma pod svobodnou licencí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,