Francie už nebude piráty odpojovat od internetu, budou platit pokuty

Kontroverzní francouzský zákon „třikrát a dost“ známý také pod zkratkou vykonávacího úřadu HADOPI přijde o svou podstatu – odpojování uživatelů od internetu. Zákon fungující třetím rokem stanovil, že přistižení hříšníci porušující autorská práva na internetu (včetně stahování nelegálních kopií) budou po třech upomínkách odpojeni poskytovatelem internetu od své přípojky. Nyní se zákon zmírňuje, místo odpojování budou pokuty.

Jak upozorňuje The Guardian, francouzská vláda před necelými třemi lety utratila miliony eur na vybudování potřebného kontrolního úřadu. Ten byl hned po svém spuštění přetížený a provoz stojí další náklady. Přitom finální účinek se nedostavil a za celou dobu provozu byl je jeden hříšník, který na upomínky nereagoval a dotáhl to až na nejvyšší trest: odpojení na 14 dní od internetu a zaplacení pokuty v řádu stovek eur. Důsledky zákona jsou tedy pro nezávislého pozorovatele docela úsměvné, ale pro francouzské státníky varovné. Změna byla nevyhnutelná.

Nyní proto přichází úprava – odpojovat se nebude, ale bude se o to více platit. Pokuty budou odstupňované a začínat budou na poměrně nízké částce 60 eur (cca 1500 Kč), při opakovaném prohřešku však pokuta může vystoupat až na 1500 eur (cca 39 tisíc korun).

Diskuze (9) Další článek: Apple použije technologii IGZO pro displeje v MacBoocích

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,