Francie chce ve velkém odposlouchávat internet

Tři měsíce po útocích na redakci francouzského satirického magazínu Charlie Hebdo vrcholí v Paříži debata o novém zákonu (francouzsky, via The Verge), který by měl podle kritiků dát do rukou vládních agentur nevídanou moc k odposlechům a zároveň by mohl silně zkomplikovat podnikání operátorům.

Nová legislativa umožní bezpečnostním agenturám odposlouchávat své cíle bez potřeby soudního souhlasu. Operátoři budou muset zároveň permanentně monitorovat veškerý tok skrze jejich páteřní linky a zaznamenávat veškeré podezřelé jevy. Ty pak budou muset uchovávat po dobu několika měsíců až let podle typu dat. Operátoři pochopitelně argumentují, že podobný hloubkový audit na úrovni paketů (deep packet inspection) a ke všemu v reálném čase na internetu s desítkami milionů surfařů bude technicky enormně náročný.

Ozvaly se také lidskoprávní organizace, které upozorňuji na skutečnost, že ačkoliv má zákon ochránit zemi před teroristy komunikující skrze internet, jeho paragrafy jsou v definici podezřelého chování natolik vágní, že by mohly být namířené i proti jinému konání francouzských občanů. Nehledě na to, že na odposlechy bude namísto soudu dohlížet nově zřízená komise, která ale bude poměrně bezzubá, v případě nesouhlasu se totiž bude moci obrátit leda tak na úřad francouzského premiéra, ale samotné odposlechy nebude moci fakticky korigovat.

Legislativa má ale přesto podporu zleva i zprava a vládní strana se snaží uklidnit společnost, že zákon ve skutečnosti není ani tak tvrdý jako jeho ideová americká předloha – Patriot Act přijatý po teroristických útocích na newyorské budovy WTC v září 2001.

Diskuze (30) Další článek: Novinka od Googlu: Texty na tabletech či telefonech lze psát stylusem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,