Foobar2000 + DarkOne = přehrávač pro nerdy [video]

O hudebním přehrávači Foobar2000 pro extrémní hudební živočichy se dnes už moc tolik nemluví, je tedy na čase tento program ze staré školy trošku připomenout. Podívejte se.

Hudební přehrávače v práci už moc neřešíme. David používá Zune kvůli synchronizaci s Windows Phonem, Honza pak preferuje iTunes. Pro mě je desktopový přehrávač naprostá „spotřebka“, muziku mám totiž přehledně organizovanou ve složkách a vystačím si tedy s jakýmkoliv přehrávačem – i když třeba zrovna nepodporuje luxusní práci s hudební knihovnou. Ke všemu dnes muziku poslouchám především na mobilu.

O to více se sluší připomenout i ty jiné přehrávače – doslova čítankové a legendární, které tu už byly před mnoha lety a nespadají zrovna do kategorie Nainstaluj & Přehraj. Jedním z nich je Foobar2000. Jeho hlavní specialitou je téměř dokonalá nastavitelnost a podpora desítek rozšiřujících doplňků. Díky nim budete moci používat pokročilé volby zvukových čipů, pracovat s elektronickými hudebními nástroji, DLNA a snad všemi myslitelnými exotickými formáty.

  • 01:17 – Instalujeme DarkOne
  • 04:07 – Hromada doplňků
  • 05:01 – Doplněk HTTP Control

 

HTTP Control – ovládejte Foobar2000 přes web

Doplňky vám umožní přehrávat hudbu z archivů, samozřejmostí je doplňková podpora Last.fm, nejrůznějších DSP filtrů, je tu i doplněk pro poslech podcastů anebo HTTP Control, který nastartuje vlastní webový server a přehrávač tak budete moci ovládat z jakéhokoliv zařízení v lokální síti s webovým prohlížečem – typicky z mobilu. Po ruce totiž budete mít hromadu HTML layoutů postavených na ajaxu včetně těch, které jsou rozměrem a ovládání optimalizované pro mobilní dotykový displej. Pár jich najdete na webových stránkách autora (odkaz výše), nebo na tomto fóru.

http control kevo.png  http control kevo.png  http control kevo.png  http control kevo.png
Jeden z mobilních layoutů -- když přepnete prohlížeč do celoobrazovkového režimu,
skoro nepoznáte, že to je webová stránka

DarkOne

Foobar2000 není pro každého. Bez dalšího rozšíření se totiž krátce po instalaci jedná o program s poměrně primitivním grafickým prostředím. Jistě zaujme fanoušky totálně asketického rozhraní, stěží ale běžného uživatele. Naštěstí platí, že stejně jako je Foobar2000 rozšiřitelný o hromadu doplňků, existují i doplňky a patche, které dramaticky promění jeho tvář. Nejedná se přitom o jeden jediný soubor, ale o celý balík grafiky a nastavení a s tím vším si musíte pohrát.

foobar2000 darkone.png
Foobar2000 a tematický balík DarkOne

Z toho důvodu existují skoro až po vzoru Mirandy celé packy – jedním z těch nejpovedenějších je DarkOne. Najdete ho na DeviantArtu včetně detailního manuálu v roztříděném PDF dokumentu a vypadá skutečně pěkně. Díky možnostem úprav si ho nakonec můžete opět celý přestavět.

Foobar2000 není pro každého, vyžaduje totiž nejméně několik hodin piplání se v nastavení a vyhledávání toho nejlepšího z doplňků na webových fórech. Pokud tedy hledáte přehrávač, který prostě od první sekundy funguje na jedničku, běžte o dům dál. Foobar2000 je pro hračičky, kteří to s tím svým nerdovstvím myslí skutečně vážně a za největší vzůršo považují, když najdou doplněk pro podporu exotického formátu, který na světě používá asi pět lidí. Pokud patříte do této skupiny, vzhůru do boje! Foobar2000 čeká. 

 

Diskuze (61) Další článek: Čeští piráti spustili nový web, kde nabízí ke stažení tisíce filmů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,