Prohlížeče | Firefox | Flash

Firefox začíná omezovat Flash. Od příštího roku se spustí jen na vyžádání

Mozilla již brzy ukončí podporu zásuvných modulů (plug-inů) ve Firefoxu a ponechá v něm pouze Flash Player. Benjamin Smedberg z vývojového týmu se nyní na blogu organizace pochlubil s bližšími detaily, Firefox totiž začne i s postupným utlumováním zmíněného Flashe.

171531190
Zásuvné moduly ve Firefoxu – už jim zvoní hrana

Již v srpnové aktualizaci Firefoxu přestane prohlížeč zobrazovat některý flashový obsah, který podle něj nebude obsahově nosný. Pokud tedy navštívíte stránky, kde je flashový objekt jeho podstatou – může se jednat třeba o přehrávač videa, bude fungovat, nicméně flashové části okolo již fungovat nemusí a nemusí se automaticky spustit. Asi tušíte, o jaké objekty se bude jednat především – o multimediální flashové reklamy. Mozilla svůj krok hájí především statistikou pádů, za kterými velmi často stojí právě Flash Player.

Zkraje příštího roku pak již bude Firefox vyžadovat explicitní povolení pro spuštění flashového obsahu ve všech případech. Pokud bude web obsahovat nějaký flashový obsah, budete jej muset klepnutím sami aktivovat.

Podobný nápad s postupnou blokací Flashe měl již dříve i Google, flashového obsahu tedy postupně ubývá – respektive nové weby již dnes preferují spíše HTML5 a WebGL. A platí to i o mnoha reklamách, které už používají HTML (případně se vracejí ke klasickým animovaným gifům), a tak se jich podobné blokace netýkají.

Diskuze (3) Další článek: Na WikiLeaks unikly tisíce e-mailů Erdoganovy strany, Turecký úřad web rychle zablokoval

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,