iPhone | FBI

FBI zaplatila za odemknutí teroristova iPhonu skoro 22 milionů

Na přelomu roku 2015 a 2016 probíhal intenzivní spor mezi americkým Federálním úřadem pro vyšetřování (FBI) a Applem ohledně zpřístupnění jistého iPhonu 5C. Apple telefon i přes všechny právní výhrůžky odmítl odšifrovat, takže si FBI musela poradit sama. Nakonec úřad za odemknutí iPhonu zaplatil 900 tisíc dolarů (skoro 22 milionů Kč), odhalila senátorka Dianne Feinsteinová.

Odemknutí telefonu bylo pro FBI důležité z toho důvodu, že patřil teroristovi, který v prosinci 2015 v kalifornském San Bernardinu zavraždil 14 lidí a dalších 22 zranil. Apple ale data z telefonu poskytnout nechtěl, protože se domníval, že by tak byla ohrožena ochrana osobních údajů a právo na soukromí. A byl by to i problém technický, protože v iPhonu údajně nemá „zadní vrátka“ a musel by de facto hackovat své zařízení.

Veřejnost se tehdy výrazně rozdělila – jedna strana argumentovala, že vyšetřování zločinu stojí nad právem na soukromí a druhá se domnívala, že právo na soukromí je absolutní a požadavek FBI by se mohl stát nebezpečným precedentem.

Spor se nakonec táhl tak dlouho, až FBI došla trpělivost a místo přemlouvání Applu koupila software, který data z inkriminovaného iPhonu dokázal dostat. Kolik tento čin stál, vyšetřovatelé tehdy odmítli sdělit.

Senátorka Dianne Feinsteinová ale nyní odhalila, že FBI za software zaplatila 900 tisíc dolarů (skoro 22 milionů Kč). Dozvěděla se to přímo od šéfa FBI Jamese Comey, který minulý rok říkal, že se jedná o utajovanou informaci. Utajované byly i údaje o tom, který člověk nebo firma za odemknutím stál, ale to zůstává tajemstvím. Dá se ale očekávat, že se nejedná o jednorázový nákup, nástroj může posloužit i v jiných případech.

Diskuze (29) Další článek: Ženy a muži se v určitých ohledech liší kvůli rozdílné expresi 6 500 genů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,