FBI musí kvůli Megauploadu platit náročný hosting

Megaupload už týden nefunguje, ale to neznamená, že i nadále nezůstává jednou z nejnavštěvovanějších stránek světa. Co se vlastně změnilo? V průběhu páteční noci byla doména přesměrovaná na novou IP adresu a server, na adresu megaupload.com ale chodí lidé neustále a zvláště v posledních dnech dokonce mohla návštěvnost ještě povyrůst, výhružný obrázek FBI a ministerstva spravedlnosti totiž působí jako docela zajímavá atrakce, kterou chce každý vidět na vlastní oči.

megaupload.png
Na webu Megauploadu najdete jen tento obrázek, v těchto dnech ale bude mít větší návštěvnost, než ty největší české weby – na Megaupload totiž stále vedou miliony už nefunkčních odkazů z celého světa. 

Aby se vůbec zobrazoval i tento obrázek, muselo si FBI zaplatit poněkud náročnější hosting. Když se podíváte do výstupů analytické služby Netcraft, zjistíte, že ještě 20. ledna mířila webová doména megaupload.com na IP adresu a servery u společnosti Carpathia Hosting. Právě zde byla uskladněna většina dat úložiště pro USA a Evropu. Carpathia má datová centra rozeseta po celých Státech a jedno centrum pak i v Nizozemsku. Své služby poskytuje i synchronizačnímu úložišti SugarSync (konkurence Dropboxu).

O den později, 21. ledna, však už doména Megauploadu mířila na IP adresu stroje hostovaného u Amazonu a jako webový server posloužil namísto původního Apache Amazon S3. To je systém pro velmi náročné projekty a tím Megaupload skutečně zůstává, přestože na veřejném internetu uvidíte jen ten jednoduchý obrázek o velikosti směšných 60 kB. Kapacity Amazonu dle výstupů používá i samotná Carpathia.

megaupload servery.png
Megaupload.com v posledních dnech. Červeně je zvýrazněné přesměrování DNS na nové servery u Amazonu.

Pokud by FBI hostovalo obrázek s varováním na svých vlastních serverech bez rozložení návštěvnosti, pod náporem zájmu by nejspíše velmi rychle zkolabovaly, jednalo by se totiž v podstatě o permanentní DDoS.

Diskuze (44) Další článek: Přečtěte si oficiální český překlad dohody ACTA

Témata článku: , , , , , , , , , , ,