EU prověřuje autorské organizace typu OSA

Evropská komise si po vyměření pokuty Microsoftu našla nový cíl. Včera varovala šestnáct národních organizací, které vybírají poplatky pro skladatele, textaře a hudebníky, že jejich Santiágská dohoda porušuje pravidla hospodářské soutěže. Evropská komise podezírá autorské svazy z problémů při zavádění placených downloadů hudebních souborů.

Apple (iTunes) i Roxio (Napster) si již několikrát veřejně stěžovali, že je obtížné zavést evropské verze svých služeb kvůli džungli licenčních ujednání napříč Evropou. Vydavatelské společnosti přitom již projevily vůli licencovat své produkty na jednotné evropské bázi, organizace vybírající poplatky však s tímto postupem nesouhlasí a trvají na licencování hudby pro každou zemi zvlášť.

Podle Evropské komise si autorské svazy neoprávněně vytvořily národní monopoly na výběr poplatků a nyní se snaží rozšířit tento monopol i na internet. Taková exklusivita není odůvodnitelná technicky a je neslučitelná s celosvětovým dosahem internetu. Přístup autorských svazů tak podle EK způsobuje zákazníkům závažnou újmu. Cílem Evropské komise je, aby spolu jednotlivé autorské svazy soutěžily v poskytování panevropské licence, která by umožnila neomezený online prodej hudby ve všech členských zemích EU.

Organizace vybírající licenční poplatky mají 10 týdnů na odpověď, zároveň jim bude umožněna obhajoba při slyšení před EK. Doba vyšetřování však není omezena a spor se může táhnout léta stejně jako v případě Microsoftu. Za zmínku snad stojí, že český komisař Telička má na starost ochranu práv spotřebitele a mohl by si posvítit i na český Ochranný Svaz Autorský.

Zdroj: Evropská komise

Diskuze (49) Další článek: Po vstupu do EU: počítače levnější, tráva zelenější?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,