Dva roky po ukončení podpory: Windows XP stále používá 181 milionů uživatelů

Před dvěma lety byla ukončena rozšířená podpora pro Windows XP s nainstalovaným Service Packem 3. Ta běžná dokonce před sedmi – 14. dubna 2009. I přesto jej však ve světě i v Česku používá nezanedbatelný počet uživatelů.

Podle webu Pcworld je to globálně 181 milionů uživatelů, kteří fungují s patnáct let starým systémem. Můžeme pouze spekulovat, kolik z nich patří do korporátní sféry, kde přechodu brání například nekompatibilita firemního softwaru. Minimálně v Číně je však Windows XP stále druhým nejpoužívanějším systémem a je nainstalován na více než čtvrtině tamních počítačů. Microsoft mimo jiné reaguje vytvořením speciální čínské edice, která bude schválena pro použití ve vládních institucích.

Ani v Česku však není počet uživatelů zanedbatelný. Podle Rankings.cz mu patří čtvrté místo mezi desktopovými systémy a používá jej 7,4 % uživatelů, což je zároveň globální průměr. Jasně nejpoužívanější je Windows 7 (36 %), který však každé čtvrtletí ztratí přibližně čtyři procenta své uživatelské základny na úkor Windows 10.

Diskuze (39) Další článek: Když nechcete ani notebook ani bednu: MSI Gaming 24 je all-in-one, který se chce zalíbit hráčům (test)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,