Dost bylo zastaralých SMS. Google a GSMA vymýšlejí náhradu

Zatímco Google ve svém mobilním komunikátoru Hangouts nabádá uživatele, aby na správu SMS opět používali oddělenou aplikaci, ve skutečnosti chce s pomocí operátorů udělat za technologicky zastaralými textovkami i MMS hodně tlustou čáru.

Náhradou by měla být technologie RCS – Rich Communication Services (Joyn), kterou již současné mobilní platformy alespoň částečně podporují, nicméně ji zpravidla nenabízejí samotní operátoři a doposud chybí jednoznačná shoda na jednotné implementaci.

115354287
Starý svět SMS

Technolgie RCS by měla vyřešit většinu neduhů klasické telefonie – třeba zjištění dostupnosti. Zatímco u webového IM vždy vidíte, jestli je osoba na druhé straně online, v případě SMS to tak jednoduché není. Pokud by však výrobci telefonů a operátoři plně nasadili RCS, psaní textovky by spíše připomínalo komunikaci skrze Facebook Messenger, Skype, zmíněný Hangouts a tak dále – prostě rychlý chat.

RCS by měla dále nabídnout zasílání velkých dat (konec malým fotografiím z MMS), videochat a další multimediální funkce – třeba výběr adekvátního komunikačního protokolu podle dostupnosti na daném zařízení.

Na barcelonském MWC nyní Google společně s mobilními společnostmi jako Deutsche Telekom, Sprint, Vodafone, Orange a ve spolupráci s organizací GSMA, která zastřešuje bezmála 800 dalších operátorů z celého světa, oznámil, že se pokusí dohodnout na jednotném univerzálním profilu, který bude kompatibilní napříč zařízeními s Androidem. Zpočátku bychom se měli dočkat lepších textovek, vylepšené hlasové služby (videochat aj.) pak dorazí později.

Diskuze (41) Další článek: Apple vs. FBI: Většina technologických firem straní Applu, Bill Gates však stojí za federály

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,