Dobrá zpráva: spamu je nejmíň za posledních 12 let

Co vypadalo před pár lety zcela beznadějně se zdá obrací. Spam, neboli nevyžádaná pošta, už nepředstavuje drtivou většinu veškeré e-mailové komunikace, ba dokonce už ani její prostou většinu.

Podle Symantecu, který monitoruje emailový provoz a spam zachytávaný jeho filtry, klesl v červnu spam po dlouhé době pod 50 procent celkového objemu e-mailu.

591889305
Pohled na historická data ukazuje konec zlaté éry spamu na počátku 2011,
nyní je konečně pod padesáti procenty (zdroj: Symantec)

Podíl na poklesu spamu mají cílené právní kroky po celém světě proti spammerským sítím a pochopitelně se otevírají další cesty, jak z uživatelů dolovat peníze. Nicméně report Symantecu naznačuje, že je letošní rok o poznání klidnější. Klesl objem phishingu i ransomwaru. Ransomware, tedy vydírající programy, které vám zablokují vaše data, pokud nezaplatíte, je ale po prudkém poklesu opět na mírném vzestupu.

Každopádně ale z hlediska tradičního spamu je poznat, že kombinace účinných antispamových filtrů a vytěsňování odesílatelů do zemí s menší vymahatelností práva sklízí své plody. Možná to poznáváte i ve své e-mailové schránce, kde mnohem častěji mažete nabídky internetových obchodů, kde při nákupu uvízl váš e-mail, než nabídky na prodloužení specifických částí mužského těla.

Zdroj: Symantec (PDF)

 

Diskuze (23) Další článek: Na trhu jsou nové zajímavé zahnuté monitory 21:9, stále si ale připlatíte

Témata článku: , , , , , , , ,