Bezpečnost | IoT | DDoS

Do pátečního útoku na populární weby mohl zasáhnout i váš router nebo IP kamera. Zkontrolujte si je

Internet v pátek zažil masivní DDoS útok a nefungovalo při něm množství velkých webů. Jak upozornil web Motherboard, na útoku se podílela zařízení z botnetu Mirai, který zahrnuje i zařízení tzv. internetu věcí (IoT) jako jsou routery či IP kamery.

Podle dostupných informací se do útoku zapojilo jen 10 % zařízení z botnetu, ale i to stačilo k tomu, aby byly vyřazeny z provozu populární služby jako Twitter, PlayStation Network, PayPal a další.

Chcete-li zjistit, zda může být součástí podobného botnetu i jedno z vašich síťových zařízení, vyzkoušejte webovou službu Bull Guard.

221435636

Nástroj skenuje primárně IoT zařízení v síti a zjišťuje možné zranitelnosti, případně využití defaultních, výrobcem předdefinovaných hesel. Právě ta jsou totiž velmi častým důvodem, proč se zařízení do podobného botnetu dostane.

Pokud Bull Guard taková zařízení objeví, upozorní na ně. Uživatel by měl následně přístupové údaje změnit. To by měl koneckonců udělat při koupi každého zařízení - zejména pokud bude připojeno k internetu.

Diskuze (11) Další článek: Galerie: Dorazil nám Turris Omnia. Vzali jsme šroubovák a podívali se na jeho vnitřnosti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,