Internet

Díky chybě víme, jak malý je severokorejský internet. Pod .KP běží jen 28 domén

Pod národní doménou .CZ je zaregistrováno přes 1,26 milionů domén druhého řádu. Na světě potom existuje přes 140 milionů domén, které využívají top-level doménu .COM. Až do včerejška jsme však nevěděli, jak jsou na tom statistiky pro národní doménu Severní Koreje - .KP. Špatná konfigurace doménového serveru světu odhalila, že na severokorejském internetu funguje pouze 28 domén druhého řádu.

KFwbWT1.png
Takto vypadá Friend, severokorejská varianta Facebooku

Mezi weby, které na těchto doménách fungují, najdeme zpravodajství Hlas Koreje, oficiální stránky Univerzity Kim Ir-sena a třeba také web s recepty. Zajímavostí potom může být sociální síť běžící na adrese friend.com.kp. Bohužel, korejská internetová infrastruktura není připravena na větší počet návštěvníků a po zveřejnění adres na Redditu a zpravodajských webech je většina ze stránek nedostupná. Jejich kompletní seznam najdete zde.

kBpaaQd.png
KCNA - zpravodajská agentura Severní Koreje

Záznamy o doménách byly zachyceny při tzv. zónovém transferu (AXFR), kdy jsou DNS záznamy přenášeny z primárního DNS serveru na sekundární, v tomto případě ns2.kptc.kp. Právě na zaznamenávání těchto přenosů se zaměřuje projekt TLDR, který si lze prohlédnout na Githubu a kde se fungující domény na korejském internetu objevily.

Diskuze (31) Další článek: To naštve. Lidé instalovali antivirus, a přitom to byl ransomware, který jim zašifroval data

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,