Samsung | Mobilní telefon | Mobility

Další konkurence pro Siri je tady. Samsung představil svého Bixby

Samsung představil nového hlasového asistenta Bixby, o němž se již několik měsíců živě spekuluje. Jedná se o hlasového průvodce, za nímž stojí vývojáři ze společnosti Viv, kteří byli i u zrodu hlasové asistentky Siri. Ta je dnes používána u zařízení s operačním systémem iOS.

Oproti Siri má být Bixby pokročilejší, resp. má umět lépe vyhodnocovat komplexnější dotazy. Bixby má mít dále plnou integraci do „Bixby-enabled“ aplikací. Hlasem půjde nadiktovat všechny příkazy, které byste jinak učinili dotykem prstu. Nabízí se zejména navigace v aplikaci, klikání na tlačítka, psaní textu, apod., na druhou stranu, stávající aplikace budou muset být pro Bixby určitým způsobem přeprogramovány.

Bixby má mít schopnost porozumět kontextu, když mu budete zadávat hlasový pokyn, vezme v úvahu aktuální stav aplikace a případně i data, které jste do ní již zadali. Samsung u svého řešení umělé inteligence vsadil i na určitou toleranci příkazů. Nemusíte tedy použít přesně stanovenou frázi, abyste např. spustili navigaci nebo napsali SMS zprávu. A pokud bude telefon vyžadovat některá další data, sám vás o to požádá.

Samsung potvrdil, že se Bixby poprvé objeví u modelů řady Galaxy S8, které budou mít předinstalovány několik „Bixby-enabled“ aplikací. Očekává se, že jihokorejci brzy zpřístupní své Bixby SDK, aby si mohli vývojáři aplikací třetích stran jeho podporu přidat i do své aplikace. „Es osmičky“ budou mít na levém boku samostatné Bixby tlačítko, které bude sloužit k aktivaci asistenta i při zamknutém displeji.

Samsung potvrdil, že se Bixby výhledově dostane i do dalších spotřebičů, např. do klimatizací, televizí nebo chytrých lednic. Služba bude poskytována na cloudu, takže zmiňované spotřebiče budou potřebovat jen aktivní připojení k internetu a mikrofon k nahrávání příkazů.

Více detailů o Bixby se dozvíme 29. března, kdy má Samsung naplánovanou velkou tiskovku s představením Galaxy S8. Velký otazník však zatím visí nad (ne)podporou češtiny.

Zdroj Samsung News

Diskuze (7) Další článek: Český technologický triumf: Drony z ČVUT zvítězily v Emirátech

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,