Další inovace od Googlu: mobil, který umí vnímat okolní prostor

Odbočky Googlu k různým technologickým výzvám se opět rozrostly o jeden projekt – Tango. Za tento název Google schoval koncept chytrého telefonu vybaveného senzory, kterou jsou schopny vnímat okolní prostor. Pochopitelně nejde jen o senzory, ale i navázaný software, který vytváří 3D mapu okolního prostoru a umí rozeznat objekty.

Prozatím chytré telefony pracují pouze s obrazem a byly zde maximálně nějaké pokusy o záznam a reprodukci 3D obrazu. V Googlu se snaží vyvinout zařízení, které by okolí nezaznamenávalo jen do jednoho obrazu, ale snažilo se jej „pochopit“. Jakmile zařízení rozezná prostředí a objekty, mohou s těmito daty dále pracovat vývojáři a nabídnout doposud nevídané aplikace.

Využití se samozřejmě nabízí v podobě pomůcky pro zrakově postižené, ale možné aplikace se dají najít v každodenním životě každého. Z dosavadních vlažných pokusů aplikací využívající tzv. rozšířenou realitu by se mohly stát skutečně praktické nástroje, které najdou využití při navigaci, orientaci a rozeznávání objektů.

407742282 
Prototyp telefonu s vnímáním prostoru, 200 kusů Google připravil pro vybané vývojáře

Google již vytvořil základ. Tím je prototyp chytrého telefonu vybaveného čidly pro snímání prostoru. Tento telefon nyní poskytne přibližně dvěma stovkám vývojářů, kteří budou moci pro novou technologii zkoušet vyvíjet nové aplikace. Více informací a přihlášku najdete na webu projektu Tango

Diskuze (15) Další článek: VLC pro Windows 8 prošel certifikací, ale dále budeme čekat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,