Další hřebíček do rakve: Flash v Chromu bude ve výchozím stavu blokovaný

Ačkoliv o postupném umírání Flashe píšeme už několik let, stále jej na webu potkáváme častěji, než bychom byli rádi. O další krok se tento rok postará Google, který plánuje, že bude ve výchozím stavu prohlížeče flashový obsah blokovat. Místo něj se objeví pouze tradiční zástupná nabídka s možností Flash povolit.

obrázek 104.jpg
Obsah ve Flashi bude nutné aktivovat ručně (zdroj: Google Groups)

V rámci iniciativy HTML5 by Default zveřejnili zástupci Googlu tyto plány v krátké prezentaci. Z té mimo jiné vyplývá, že bude Google pracovat se seznamem webů, kde bude flash povolený. Aktuálně obsahuje 10 stránek, mezi nimiž nechybí Youtube, Facebook, Yahoo, Twitch nebo Mail.ru. Tento seznam bude každý rok revidován a weby, které budou nabízet alternativu v podobě HTML5, z něj budou vyškrtnuty.

Chrome si poradí také s weby, které pomocí JavaScriptu identifikují instalovaný Flash v prohlížeči a případně odkazují na stažení doplňku ze stránek Adobe. Mezi nimi je například Spotify nebo Pandora, které k přehrávání hudby Flash stále vyžadují. V těchto případech Chrome místo lišty odkazující na instalaci zobrazí pouze nabídku pro jeho povolení. V rámci firemního nastavení potom bude možné Flash zcela zakázat nebo jej naopak vždy povolit.

Tyto změny jsou naplánované na poslední čtvrtletí tohoto roku.

Mohlo by vás zajímat:

Diskuze (11) Další článek: Videonávod: první kroky s novým úložištěm NAS

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,