Technologie | Počítače | IoT

CubeWorks dokáže vyrobit skutečný mikropočítač. Má plochu mm²

Máme počítače velké – sálové, pak ty stolní, přenosné, kapesní, pak je tu svět IoT a drobných mikrokontrolerů s plochou několika centimetrů čtverečních, no a na úplném konci jsou opravdové mikropočítače s plochou pouhého milimetru čtverečního.

Zatím si je nekoupíte, jsou ryze experimentální, nicméně na jejich vývoj se specializuje třeba na Michiganské univerzitě (M3 – Michigan Micro-Mote) a v jejich startupu CubeWorks, do kterého investoval mimo jiné třeba Intel.

Drobné smítko velikosti v řádu jednotek mm2 obsahuje mikrokontroler ARM Cortex-M0, 4 kB RAM (2x více než třeba klasické prototypovací Arduino), 900MHz vysílač s dosahem až 20 metrů a díky spolupráci s TSMC i 1MB úložiště. Aktuálně vyvíjejí dokonce obvody pro strojové učení.

Milimetrový počítač dále může obsahovat všemožné senzory – prototyp obsahuje třeba 8bitový teploměr, tlakoměr nebo třeba fotorezistor pro detekci světla. To vše se vleze do tak malého rozměru díky skládání drobných destiček na sebe, čili to celé připomíná jakési shieldy ze světa prototypování zmíněných Arduin.

Mikropočítače od CubeWorks mají spotřebu během nečinnosti i pouhých 8 nW, přičemž jednoduchá fotovoltaická buňka o rozměru 1 mm2 dodá 10 nW energie. Suma sumárum, takový mikrosenzor, by mohl být součástí téměř čehokoliv, aniž by si ho kdokoliv všiml. Nabízí se použití ve zdravotnictví, u výroby chytrých oděvů aj.

Diskuze (6) Další článek: Nedešifroval svůj disk, a tak skončil ve vězení. Už tam sedí 16 měsíců a pořád nechce sdělit heslo

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,