ČTÚ chce rychlý bezdrát na venkově. Blíží se aukce kmitočtů

Český telekomunikační úřad před necelým rokem oznámil přípravu na aukci kmitočtů v rozsahu 3,6 až 3,8 GHz, které by měly posloužit bezdrátovým internetovým operátorům především k dokrytí venkova a malých měst některou z dalekonosných bezdrátových technologií (WiMAX, LTE aj.). Nyní příprava postoupila do dalšího kola, ČTÚ totiž zahajuje veřejnou diskuzi, do které se může zapojit odborná komunita.

Tuzemský regulátor počítá s tím, že kmitočtový úsek rozdělí do pěti bloků po 40 MHz. Vyvolávací cena za každý z nich začne na 17 milionech a vítěz získá licenci pro provoz vysokorychlostní sítě na 15 let. Zájemce se zároveň zaváže k tomu, že svou síť spustí nejpozději do dvou let v komerčním provozu a do pěti let bude plně využívat celé přidělené pásmo, aby zbytečně nevznikala hluchá místa, které mohl používat někdo jiný.

Jelikož je cílem aukce pokrýt rychlým internetem venkov a malá města, nový operátor musí splnit i podmínku dosahu – během pěti let musí své služby nabízet ve čtvrtině malých obcí od dvou do pěti tisíc obyvatel a 30 % lidnatějších obcí minimálně z dvaceti okresů.

Nelze než doufat, že bude o aukci kmitočtů opravdu zájem a rychlého internetu se dočkají i ti, kteří se nenacházejí poblíž páteřních optických sítí.

Diskuze (36) Další článek: Facebook uklízí. Pokud máte stránku, možná vám zmizí fanoušci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,