ČR může přijít o 14 miliard na rychlý internet, projekt je prý špatně připraven

  • EU má pro Česko nachystáno 14 miliard na rozvoj rychlého internetu
  • Příprava dotačního plánu však stále vázne
  • Odborníci opět varují, že o 14 miliard můžeme přijít

Podobné titulky jako u tohoto článku už se v médiích průběžně objevují několik let. Dříve z toho důvodu, že si Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) dávalo s přípravou projektu na čas a hrozilo, že peníze se nestihnou vyčerpat. Nyní se riziko vrací, protože projekt není připraven kvalitně.

Pro připomenutí: Česko může čerpat z fondů EU 14 miliard na vysokorychlostní internet. Cílem je dostat internet všude tam, „kde lišky dávají dobrou noc“, respektive zasíťovat jinak nelukrativní lokality (tzv. bílá místa). Konektivita by dle požadavků měla splňovat připojení rychlostí alespoň 30 Mbit/s.

Jenže projekt se dlouho nedařilo rozhýbat a provází ho kontroverze. Neuspokojivé výsledky ministerstva na poli čerpání dotací na rychlý internet byly ostatně jedním z důvodů pro odvolání Jana Mládka z ministerského postu.

Nejasné podmínky a velký risk

Zájmové organizace nyní upozorňují, že viděno jejich odborným okem, jsou v dokumentech zveřejněných ministerstvem k dotačnímu programu OPPIK – 4.1 Vysokorychlostní internet porušovány pokyny EU k použití pravidel státní podpory ve vztahu k rychlému zavádění širokopásmových sítí a nejsou dodržovány principy vládou schváleného Národního plánu rozvoje sítí nové generace (NGA).

Dále prý není dostatečně garantována ochrana investic do existujících sítí, což vyvolává obavy, že schválené dotační projekty budou snadno zpochybnitelné ze strany Evropské komise (EK) či Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a dotace nebudou proplaceny.

Pro telekomunikační společnosti je tak riskantní připravovat dotační projekty a bílé oblasti, kam má podpora směřovat, mohou zůstat i nadále bez rychlých internetových sítí, tvrdí zájmové organizace, které na rozvoji internetu u nás participují, viz aktuální zpráva Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR).

Situaci výstižně okomentoval Ján Simkanič, předseda SPIR: „České politické reprezentaci dlouhodobě chybí jakákoliv představa o koncepčním rozvoji digitální ekonomiky. Místo prosazování partikulárních zájmů by raději měla usilovat o posilování naší konkurenceschopnosti.“

Kritický vzkaz pro ministra Havlíčka

Členové platformy, které sdružuje subjekty, jako je SPIR zaslali nyní otevřený dopis novému ministrovi průmyslu Jiřímu Havlíčkovi, ve kterém cupují dotační projekt z dílny MPO na cucky. Kritizují čtyři klíčové oblasti: právně nejistý proces nápravy chyb hodnoticích kritérií, které samotné MPO uznalo, špatnou definici sítí NGA, ačkoli k tomuto vypracoval kvalitní metodiku Český telekomunikační úřad (ČTÚ), nejasný proces určení bílých míst a v neposlední řadě skutečnost, že celý dokument se jeví jako ušitý takříkajíc horkou jehlou.

Klepněte pro větší obrázek
Odborná sdružení věnující se telekomunikacím a internety poslala ministru Havlíčkovi otevřený dopis s kritikou aktuálního stavu projektu

Pokud ČR promarní příležitost získat peníze na rozvoj internetu, bude to na budoucí rozvoj naší země nepochybně mít neblahé účinky. Ruce si budou mnout hlavně velcí síťoví operátoři, kteří si nejprve brousili zuby na větší část z celého dotačního balíku. Peníze by ale mohla získat i z jejich pohledu nežádoucí konkurence, a tak je pro ně lepší ten scénář, kdy zůstane zachován status quo, nikdo nic nedostane a Češi budou dále surfovat na zrychleném ADSL...

Diskuze (24) Další článek: Windows 10 Cloud bude konkurence pro Chromebooky, napovídá uniklý dokument

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,