Co právě používám: Pavel Nygrýn

Jestli jste zvědaví, nebo se jen rádi necháte inspirovat, mohlo by se vám zalíbit, že na sebe něco práskneme – dnes Pavel Nygrýn, šéfredaktor časopisů Computer a Jak na počítač.

Kdo jsem

Negr.pngVětšinu pracovní doby trávím řízením vzniku časopisů Computer a Jak na počítač, samozřejmě do nich také tvořím články. Když mi to čas dovolí, objevím se občas i tady na Živě, většinou v Pitvě či hardwarovém koutku v Týdnu Živě. Už dávno se ale nevěnuji testování hardwaru a přenechávám to ostatním redaktorům – a je to poznat i na mém vybavení jak v práci, tak doma. Krabice s hromadami komponent a vždy připravený testovací počítač prostě už nejsou tradičním obyvatelem prostoru pod stolem.

Jaký právě používám počítač

Při revizi svého hardwarového vybavení jsem zjistil, že se u mě inovační cyklus nějak zpomaluje. Zatímco před pár lety jsem každý ze svých počítačů aspoň trochu vylepšil minimálně jednou ročně, teď se vše zastavilo. Jak se zdá, výkon je už opravdu dostatečný. Ani zábavné novinky mi nechybí – vždyť redakcí prosviští desítky různých zařízení každý měsíc.

Hlavním pracovním nástrojem je pro mě už dávno notebook a v práci mi už pár let dělá společnost Dell Latitude D630, který jsem si uhájil i před nedávnou obměnou IT techniky. Nějak jsem si jej oblíbil a mimo to mi jeho parametry dokonale vyhovují – ostatně kdysi jsem si jeho přesnou konfiguraci sestavoval sám. Displej s úhlopříčkou 14“ je totiž matný a má rozlišení 1 440 × 900 bodů, a to je pro mě ideální poměr velikosti a rozlišení. Výkon Core 2 Duo na 2,2 GHz je pro práci zcela dostatečný a totéž se dá říct o 4 GB paměti. Spokojený jsem i s tělem, hořčíková slitina nikdy nezklame a tělo je pevné i lehké (a rozměr dnes trochu ustupujících 14“ je také výhodou).

dell.jpg
Dell Latitude D630

Doma mám pořád ještě desktop, ten ale příliš často zapnutý není – jeho práci přebral další notebook, NASy a multimediální přehrávač. Základem je prastaré a mírně podtaktované Core2 Duo E4700, doplněné 4 GB paměti a grafikou Radeon X800 s vlastnoručně vyrobeným pasivních chladičem. To, že je počítač záložní dokazuje i monitor – nedávno jsem od něj definitivně odpojil 21“ monitor Acer a dnes už je jediným zobrazovačem 17“ drobek od Sony.

Doma dojde řada daleko častěji na „polonetbook“ Acer Ferrari One, který je malý, lehký a přitom mi výkonem stačí i na hraní mých oblíbených her (kterých pohříchu moc není). Modely Ferrari jsou postavené na platformě AMD, v tomto případě je to Athlon X2 na 1,2 GHz, kterému pomáhá Radeon HD 3200. Další výbava je standardní: 4 GB paměti, 500GB disk a 11,6" displej s rozlišením 1366 × 768 bodů. Jestli mne na tomto notebooku něco zlobí, je to krátká výdrž na baterie, které je zapříčiněna především malou kapacitou akumulátoru. Do stejně koncipovaného modelu s Intelem (jen v konzervativnějším vzhledu) dával Acer stejný akumulátor jen s o polovinu vyšší kapacitou. Asi je pravý čas jej objednat.

acer_ferrari-one.jpg
Acer Ferrari One

Jaké potřebuji příslušenství

V práci trávím spoustu času (rozhodně více, než je běžná pracovní doba) a samotný notebook by rozhodně nebyl to pravé. Ještě o něco déle než Dell Latitude D620 se mnou putuje notebookový stojan s klávesnicí Logitech Alto Laptop Stand, bez kterého už si použití notebooku v celodenním provozu neumím představit. Ve stejné výšce jako displej notebooku pak stojí ještě 19“ monitor a opět je to shodou okolností Dell. I v tomto případě je obrazovka matná a má rozlišení 1 400 × 900 bodů. Nutným doplňkem je i polohovací zařízení, kterým je u mě už téměř deset let trackball, momentálně je to Logitech TrackMan Wheel a pro testování i Wireless Trackball M570.

trackman.jpg
Logitech TrackMan Wheel

Doma se bez stojanu obejdu, vzhledem ke způsobu využití se hodí spíše podložka na klín či do postele. Ty se pravidelně střídají podle toho, co je zrovna potřeba vyzkoušet a otestovat. Pokud bych měl vybrat favority, budou to rozhodně výrobky firem Logitech a Belkin. Naopak zcela zklamala podložka pro notebook od IKEA, která ale v opačné poloze skvěle slouží jako pelech pro kočky. Momentálně jsem hodně nadšený z myši Logitech M515, která má design spodní strany speciálně uzpůsobený pro provoz na nerovném povrchu gauče, postele, křesla...

logitech_alto.jpg
Logitech Alto Laptop Stand

Do cloudu jsem se ještě kompletně nepřestěhoval, ale na noteboocích data neuchovávám – přece jen jsou náchylnější k poškození a navíc je chci mít dostupná i z dalších notebooků a zařízení v domácnosti. Kdysi se o tuto práci staral výše zmíněný desktop, nyní je datovým centrem samozřejmě NAS, v tuto chvíli D-Link DNS 320 se dvěma terabajtovými disky. Aby byly nejdůležitější soubory (především moje fotky) opravdu v bezpečí, v jiné místnosti funguje jako balíček poslední záchrany můj původní jednodiskový NAS Airlive s 32GB diskem (dokonce ještě IDE), který zapínám a synchronizuji jednou měsíčně. Data ze sítě využívá i multimediální HD přehrávač IcyBox IB-MP309HW.

V domácí síti se válí ještě pár switchů a k internetu je celá připojena přes router ZyXEL NBG420N. Protože je u mého poskytovatele spojení (brněnský Netbox) k dispozici i IPTV, jsem rád, že tento model umí i IGMP a tak se můžu na televizi dívat i na počítačích.

Jaký software používám

V práci je pro mě nutné používat Windows 7, doma už to tak jasné není. Na notebooku jsou také předinstalované Sedmičky, ale desktop už hodně dlouho (od verze 5.10 Breezy Badger) používá výhradně Ubuntu s multimediální nadstavbou XBMC (a dálkovým ovladačem). V práci vládne MS Office, doma OpenOffice.org a Google Docs. Pro výrobu časopisů je potřeba sázecí program a kvůli rychlejším opravám a úpravám jej mám i já. V Mladé Frontě je to Adobe Indesign CS3. Starší verze má svůj důvod, je totiž propojena s publikačním systémem K4 (byť to u printu znamená něco trochu jiného, než na webu).

Zps.jpg
Zoner Photo Studio 13

Další program jsou už na pomezí práce a soukromé zábavy. Pro správu a většinu úprav fotek mám Zoner Photo Studio 13, když se chci do fotek pustit hlouběji, sáhnu po Photoshopu verze 7 – ano, je to program velmi starý, ale mám jej zcela legálně a zvládnou v něm vše, co potřebuji. Neobešel bych se bez Dropboxu, hodí se i antivir MS Security Esssentials (ovšem s vypnutou polovinou zbytečných kontrol), pro testování programů je nutný některý z virtualizátorů. Pro práci se zdrojovými kódy ledasčeho používám PSPad, s laděním webů mi pomůže doplněk Web Developer do Firefoxu. Když už jsem u těch webů – za poslední dva roky se mi podařilo sjednotit u svých výtvorů platformy a tak dnes používám výhradně Drupal 6 (a úžasně mi to šetří čas).

Už dávno jsem zrušil instant messengery, protože mi místo zrychlení komunikace spíše snižovaly efektivitu práce. Jejich místo kupodivu zabral Twitter, který je kromě své „veřejné“ části docela dobrý i pro zasílání soukromých stručných mikrozpráv. Jsem samozřejmě i na Facebooku, tím ale seznam mých sociálních aktivit víceméně končí. Ani webových služeb mnoho není – často používám vlastně jen Grooveshark a Geocaching.

Mobily a jiné hračky

Služební Nokia E52 leží už dlouho v šuplíku, místo ní nosím v kapse nenáročný, ale přesto mnohem schopnější LG Optimus One s Androidem. Systém je samozřejmě mírně poladěný (jak nahráním alternativního firmwaru, tak mými vlastními úpravami), desktopem je Launcher Pro Plus. Doinstalovaných programů, bez kterých se neobejdu, je jen pár: Plume for Twitter, c:geo, Waze a samozřejmě Dropbox. Spousty dalším tipů zpracovávám každých 14 dní do computerové rubriky Smart.

LG.jpg
LG Optimus One

Na focení používám zrcadlovky Olympus E-1 a Olympus E-520, vždy sebou ale beru i GPS logger pro pozdější záznam polohy do snímků. Posloužil by i mobil, ten ale dlouho nevydrží – můj Data Logger 65c zvládne záznam po více než 24 hodin (a používá standardní „Nokia“ akumulátor, kterých mám hodně).

 





 

Diskuze (34) Další článek: V několika spojích brněnské MHD je k dispozici Wi-Fi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,