4 aplikace pro zavedení rodičovské ochrany v počítači

Chcete-li potomkovi zakázat přístup k počítači v určitých časech, zablokovat nevhodné stránky nebo mít přehled o jeho aktivitách, nastal čas pro rodičovskou ochranu.

Evropské hodnocení věku (PEGI) ani upozornění 18+ většinou děti od hraní či návštěvy zapovězených webů nezastaví. Pokud rodiče chtějí alespoň na domácím počítači uchránit své ratolesti od závadného obsahu, nastává čas pro zavedení rodičovské ochrany. Ta v sobě kromě blokování webů ukrývá mnoho dalších mechanizmů, jak potomky při práci s počítačem omezit-chránit.

Základem je měření času, které dítě u počítače stráví – stačí mu vytvořit speciální účet, který se po nastavené době uzamkne. Samozřejmostí je sledování aktivity na počítače – tedy jaké aplikace byly spouštěné a především jaké weby si dítě prohlíželo. Možné je také tvrdé omezené spouštění her právě podle ratingu PEGI.

Rodičovskou ochranu (minimálně na úrovni monitorování aktivit) by rozhodně měl zvážit minimálně každý, kdo povolí přístup k počítači dětem na prvním stupni. Ty patří do nejohroženější skupiny.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,