Chystá se Fedora 20, můžete jí zvolit jméno a dodat výchozí tapetu

Linuxová distribuce Fedora se připravuje na uvedení jubilejní 20. verze. Ta se očekává koncem listopadu a měla by přinést opět nášup novinek. Tou stěžejní by mělo být primární postavení verze ARM vedle x86 a tím zajištění rychlejšího rozšíření Fedory na nové typy počítačů. Pro komunitní příznivce Fedory teď nastává jejich čas – mohou svým hlasováním zvolit název nové distribuce a poskytnout obrázek, který by se měl stát výchozí tapetou nové verze.

O novém názvu se vybírá z osmi kandidátů. Jsou velmi různorodé, nicméně dle tradice tvorby jména by měly mít něco společného s tím předchozím. Tím je Schrödingerova kočka a spojitost nových navrhovaných názvů je leckdy dosti úsměvná:

  • Chateaubriand – jedná se o druh steaku, přičemž Schrödingerova kočka je rovněž masový poživatelný objekt.
  • Cherry Ice Cream – v překladu třešňová zmrzlina. Je potravou pro duši podobně, jako je Schrödingerova kočka potravou pro mysl.
  • Eigenstate – Schrödingerova kočka je teoreticky fyzikální koncept, stejně tak Eigenstate (pojem z kvantové mechaniky)
  • Félicette – jméno první kočky vyslané do vesmíru. Zde je souvislost s jinou vědecky známou kočkou docela zřejmá.
  • Heisenbug – Schrödingerova kočka je paradox, kdy objekt teoreticky mění svůj stav během toho, kdy je pozorován. Heisenbug je v programátorském žargonu softwarová chyba, která zdánlivě zmizí během jejího zkoumání.
  • Österreich – v překladu Rakousko. Zástupci jako odůvodnění souvislosti se slavnou kočkou poukazují na to, že názvy mají společné přehláskované ö. Stálo by možná za to připomenout, že Erwin Schrödinger byl rakouský fyzik.
  • Santa Claus – Schrödingerova kočka neexistuje, anebo možná existuje, ale nikdo to neví. Stejně tak Santa Claus.
  • Superego – pojem Sigmunda Freuda je teoretický koncept, který byl autorem vymyšlen ve Vídni, stejně tak Schrödingerova kočka

Více se o názvech nové Fedory dozvíte zde, hlasovat pak můžete zde.

Pokud vás více zaujala možnost být autorem výchozího pozadí desktopu připravovaného systému, můžete posílat své obrázky dle instrukcí na webu. Musí se jednat o vaše díla, která poskytnete pod licencí Creative Commons.

Diskuze (5) Další článek: Brněnský nástroj ORM Designer dobývá svět

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,