Chcete vysílat vlastní rádio? Raspberry Pi snadno proměníte na FM vysílač

Velmi zajímavý způsob využití počítače Raspberry Pi představili Sam Freeman a Wynter Woods v jednom z projektů časopisu Make. Ukázali, jak snadno jde proměnit Raspberry Pi v plnohodnotný FM vysílač.

Je až překvapivé, jak málo věcí je k celé stavbě zapotřebí. Mimo samotného počítače si budete muset opatřit jen kus drátu, jeden konektor (z nich si vyrobíte anténu), SD kartu (pro uložení operačního systému a přehrávaných souborů) a powerbanku. To pokud chcete mít svou rozhlasovou stanici přenosnou.

Veškerý hardwarový zásah představuje pouhé připevnění antény. Ideální je použít drát o délce 75 centimetrů pro vysílání na frekvenci 100 MHz, která se nachází přibližně optimálně umístěná uvnitř VKV rozhlasového pásma. Autoři však použili kratší variantu tvořenou drátem o délce čtyřiceti centimetrů. Anténu poté připevníte na PIN 4 výstupního GPIO konektoru počítače. Tím máte hardwarovou část za sebou.

460520188 
Jediným kutilským zásahem je připevnění kusu drátu k jednomu z konektorů (zdroj: Makezine)

A stejně jednoduchá je i ta softwarová. Na SD kartu nainstalujete speciálně upravenou distribuci Linuxu a do speciálního oddílu nahrajete hudební soubory, které chcete vysílat. Software umí přehrávat jakMP3, tak i FLAC soubory. Editací jednoho textového souboru nastavíte, zda se mají přehrávat náhodně nebo sekvenčně a také frekvenci, na které mají vysílat.

A to je vše. Nyní již stačí pouze zasunout kartu do Raspberry PI a zapojit napájení. Přibližně po minutě stačí naladit libovolný radiopřijímač na frekvenci zadanou v konfiguračním souboru a poslouchat hudbu uloženou na kartě.

Jak je možné, že to takto jednoduše funguje a stačí jen kus drátu na jednom portu? Software postavený na bázi projektu PiFM použitý pro vysílání využívá hardware počítače původně určený ke generování hodinového signálu pro výstupní GPIO konektory k vytvoření FM signálu.

A závěrem dodám doušek o legálnosti takového počínání. V Česku sice můžete provozovat vlastní rozhlasový vysílač, avšak jeho vyzařovaný výkon nesmí překračovat 50 nW e.r.p. a také do něj nesmíte nijak zasahovat. Díky tomuto povolení jsou legální všechny ty FM transmitery a bezdrátové Bluetooth sady prodávané do auta.

A představené řešení s Raspberry PI porušuje, obávám se, obě tato ustanovení. Za prvé jde o zařízení vyrobené svépomocí a za druhé s neznámým vysílací výkonem. A ten bude dle všeho vyšší, protože zatímco automobilové FM vysílače mají dosah v řádu dvou až tří metrů, rádio vytvořené z Raspberry PI naladíte i z padesáti metrů.

Nenabádáme vás tedy v porušování telekomunikačních licencí, berte článek spíše jako tip na zajímavý hack a ukázku univerzálnosti použití Raspberry Pi. Anebo buďte opatrní, zda okolo vašeho domu nekrouží zaměřovací vůz Českých radiokomunikací...

Diskuze (26) Další článek: USTVNow: 6 amerických televizí zdarma

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,