Technologie | Drony

Český technologický triumf: Drony z ČVUT zvítězily v Emirátech

V prestižní soutěži Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge získal tým Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze 1. místo v disciplíně kooperativní sběr předmětů pomocí skupiny autonomních helikoptér a 2. místo v kategorii autonomní přistání na vozidle. Díky tomuto úspěchu získal tým divokou kartu, tedy možnost startu v soutěži Grand Challenge.

Představení Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge:

Na okruhu Formule 1 YAS Arena v Abu Dhabi soutěžil tým Martina Sasky doplněný o zástupce americké University of Pennsylvania a britské University of Lincoln. „Naše řešení se ukázalo jako nejspolehlivější a jako jediní jsme dokázali úspěšně absolvovat všechny čtyři pokusy v disciplínách řešených helikoptérami. Po prvním soutěžním dni, kdy síla větru dosahovala hraničních hodnot možností helikoptér, jsme byli v nejobtížnější třetí disciplíně na prvním místě, což také prokázalo robustnost našeho řešení.“ uvedl k výsledku Saska.

Ve výsledném hodnocení získali čeští robotici za autonomní přistání dronu na jedoucím vozidle 97,653 bodů z celkových 100 možných. Skončili tak na druhém místě, od vítězství dělil tým necelý bod.

Soutěžní kategorii zaměřenou na sběr předmětů pomocí skupiny dronů pak suverénně vyhráli s celkovým počtem 56,154 bodu. Drony předměty sbíraly zcela autonomně, tedy bez jakéhokoliv zásahu člověka, což je technologie na hraně současných vědeckých poznatků.

V obou závodních dnech se soutěžilo vždy v obou disciplínách a do finálového výsledku se započítával vždy úspěšnější pokus. Během prvního soutěžního dne však bylo utkání přerušeno pro nepřízeň počasí, díky čemuž nastala změna pravidel – zkrátil se soutěžní čas druhého dne. I přes tuto nečekanou modifikaci si odborníci z ČVUT dokázali poradit.

Pro získání startu v Grand Challenge, složené ze tří dílčích úkolů, se tým Fakulty elektrotechnické ČVUT spojil s tým univerzity v Padově. Ten řešil pohyb mobilního vozidla, které mělo za úkol manipulovat s nástroji. Tato kooperace vynesla zúčastněným stranám stříbrnou medaili.

Z příprav týmu FEL ČVUT na MBZIRC:

Článek původně vyšel na E15.cz

Diskuze (3) Další článek: Seniory chrání před oslepnutím léčba jejich vlastními buňkami

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,