Právo | Internet | Cenzura

Český státní blacklist už funguje. Ministerstvo financí se pochlubilo s detaily

  • Dva týdny po Novém roce zajím zeje prázdnotou
  • Ministerstvo vydalo metodický pokyn
  • Takhle to bude fungovat v praxi

Ministerstvo financí zveřejnilo Metodický pokyn odboru 34 – Státní dozor nad hazardními hrami, který konečně upravuje, jak mají poskytovatelé internetu blokovat v přístupu na ilegální sázkové hry. Ty upravuje novela zákona, která vstoupila v platnost úderem novoroční půlnoci.

Kde najdu blacklist?

Metodický pokyn zodpovídá několik klíčových otázek. Tou první je samozřejmě to, kde bude samotný seznam ilegálních webových her, které mají operátoři blokovat. Najdete jej na adrese mfcr.cz/blacklist (RSS). Zatím zeje prázdnotou.

432822410
Seznam ilegálních hazardních her – blacklist – zatím zeje prázdnotou

Pikantní je ovšem jeho formát. Podle pokynu totiž bude údaj o blokaci v PDF (!), jenž ministerstvo považuje za strojově čitelný a vhodný pro automatizaci ze strany ISP. Proč nebude seznam k dispozici třeba v XML, CSV, JSON, anebo jiném opravdu snadno strojově čitelném formátu, metodický pokyn nezmiňuje.

3.2.4 Formát zveřejněných údajů

Údaje ze Seznamu budou zveřejňovány v otevřeném a strojově čitelném formátu, a to ve formě dokumentu .pdf s textovou vrstvou.

Jak má operátor web zablokovat?

Zákon je v tomto směru vágní a samu techniku ponechává na operátorovi, nicméně metodický pokyn praví, že se ministerstvo spokojí s blokací na úrovni DNS. V pokynech se zároveň píše, že by operátor neměl používat techniky, u kterých hrozí, že by došlo k zablokování webů, které s tím nemají nic společného. To by se mohlo týkat třeba webových serverů, které sdílejí jednu IP adresu.

4.2.1 Způsob zamezení v přístupu k internetovým stránkám uvedeným na Seznamu

Blokování na úrovni DNS (Domain Name Service) lze považovat za jedno z vhodných opatření, jehož použitím ve vztahu k internetovým stránkám uvedeným na Seznamu bude splněna povinnost dle ustanovení § 82 ZHH.

Co má operátor sdělit surfaři?

Zde ministerstvo opět nechává operátorům volnou ruku. Nemusejí dělat nic a adresa se prostě bude jevit jako nedostupná, anebo mohou využít dvou doporučení. Buď v takovém případě surfaře přesměrují na adresu mfcr.cz/blacklist, anebo pokud chtějí zobrazit vlastní chybové hlášení, doporučují úředníci ministerstva použít tento text:

Internetová stránka byla zablokována na základě rozhodnutí Ministerstva financí, neboť na ní byla provozována hazardní hra v rozporu s § 7 odst. 2 písm. b) zákona č. 186/2016 Sb., o hazardních hrách.

Co když obranu surfař obejde?

Ministerstvo financí si je dobře vědomo, že lze prakticky všechny myslitelné blokace webu obejít, a proto se v metodickém pokynu jasně píše, že v takovém případě je už operátor z obliga. Pokud splnil povinnost, ale jeho surfaři jsou dostatečně schopní, aby blokaci obešli, nic se neděje.

Samozřejmě je třeba zopakovat, že surfař samotný se takovým obejitím nedopustil žádného přečinu a i samotná návštěva ilegálního hazardního webu pro něj není nikterak trestná.

Co když používám Google Public DNS a další alternativní DNS servery namísto toho od poskytovatele připojení?

Pokud se ministerstvo nedomluví na spolupráci přímo s provozovateli těchto DNS serverů, surfaři, kteří je používají, si tedy žádné blokace ze strany operátora nejspíše nevšimnou – tedy pokud se rozhodne právě pro nejlevnější blokaci formou DNS. A jelikož to byla v dotazníku mezi operátory na sklonku loňského roku opravdu nejčastější odpověď, zdá se, že to tak i bude.

740075566
Dotazník z konce roku, jak chtějí operátoři blokovat zakázané hazardní weby
Diskuze (47) Další článek: SpaceX stojí každá nehoda rakety až 400 milionů dolarů, poslední let ale skončil úspěchem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,