Česko vs. Slovensko v grafech. Kdo má lepší internet podle obřího Akamai?

  • Průměrná rychlost českého internetu není vůbec špatná
  • Podle Akamai patříme ke světové špičce
  • Jak vypadá srovnání se sousedním Slovenskem?

Společnost Akamai provozuje jednu z největších CDN infrastruktur, kterou používají i weboví obři jako Adobe, Apple, Microsoft nebo Google (dva poslední si už dnes ale zpravidla vystačí s vlastními datacentry), takže může měřit rychlost a kvalitu internetového spojení v různých koutech světa a má k dispozici zajímavá statistická data. A protože si je nechce nechat pro sebe, ve formě hromady grafů se jimi chlubí na svém webu.

Z dat vyplývá, že na tom Česká republika jako celek není vůbec špatně, ve srovnání s ostatními zeměmi je jich totiž jen pár, které dosahují v průměru vyšších přenosových rychlostí stahování ze serverů Akamai. V ČR to je 17,7 Mb/s a lépe je na tom v Evropě aktuálně jen Švýcarsko, Nizozemí a skandinávské země. Ve světě pak Japonsko a Jižní Korea.

577705271 449029746
Průměrná rychlost stahování ze serverů Akamai (k = Mb/s)

ČR vs. SR: Průměrná rychlost stahování

A jelikož se rádi srovnáváme se soudním Slovenskem, pojďme se podívat na několik duelů. Tak nejprve průměrná rychlost podle Akamai od roku 2007 po současnost. Až do roku 2011 byla prakticky srovnatelná, nicméně poté se už nůžky rozevírají a dnes jsou Slováci v průměru o pár megabitů pomalejší.

  • Česko: 17,7 Mb/s
  • Slovensko: 13,8 Mb/s
674639930
Vývoj průměrné rychlosti stahování ze serverů Akamai v Česku a Slovensku

ČR vs. SR: Unikátní adresy IPv4

Zajímavý je také duel unikátních IPv4 adres, které z dané země komunikovaly se servery Akamai. Z České republiky to byl zhruba dvojnásobek, což ostatně odpovídá i poměru v počtu obyvatel a internetové populace.

  • Česko: 1,7 mil.
  • Slovensko: 0,9 mil.
231458335
Vývoj počtu unikátních IP adres z Česka a Slovenska komunikujících se servery Akamai

ČR vs. SR: Rychlost alespoň 4 Mb/s

Další graf znázorňuje, kolik procent surfařů (spojení) dosáhlo při komunikaci s Akamai alespoň na rychlost 4 Mb/s, kterou lze dnes považovat jako jakési existenční minimum pro smysluplné používání internetu. Slováci dlouhé roky zaostávali za Čechy, nicméně v několika posledních čtvrtletích se už karty vyrovnaly a z obou zemí se přinejmenším touto rychlostí připojuje okolo 90 % surfařů.

  • Česko: 90,7 %
  • Slovensko: 90,5 %
777945603
Vývoj počtu spojení z Česka a Slovenska s rychlostí alespoň 4 Mb/s

ČR vs. SR: Rychlost alespoň 15 Mb/s

Jinak je tomu ale v případě naopak horní hranice 15 Mb/s. Té v průměru dosahuje něco přes třetinu českých surfařů a zhruba pětina Slováků.

  • Česko: 35,2 %
  • Slovensko: 22,3 %
256729428
Vývoj počtu spojení z Česka a Slovenska s rychlostí alespoň 15 Mb/s

ČR vs. SR: Špičková rychlost stahování

Takže to byla dlouhodobě průměrná rychlost spojení, ale co ti, kteří mají doma opravdu rychlou metalickou nebo optickou linku? Ty znázorňuje graf average peak connection speed, tedy průměrné špičkové rychlosti. Zde již obě země dosahují rychlosti přes 50 Mb/s a rozdíl není tak markantní. Opět zopakuji, že se sice jedná o špičkové rychlosti komunikace, ale pouze se servery Akamai, které mají pochopitelně své limity.

  • Česko: 63,8 Mb/s
  • Slovensko: 55,8 Mb/s
978224210
Vývoj nejvyšší–špičkové průměrné rychlosti stahování ze serverů Akamai v Česku a Slovensku

ČR, SR a velmoci: Průměrná rychlost stahování

No dobrá, máme o chlup lepší internet než na Slovensku, ale co takové srovnání se současnými technologickými tahouny? Na závěr se tedy podívejte, jak vypadá srovnání s USA, Čínou, Německem a Jižní Koreou. Jak napovídá obrázek níže, v průměrné rychlosti nás předběhla pouze zmíněná Korea, která je v tomto segmentu dlouhodobým technologickým tahounem.

229724735
Vývoj průměrné rychlosti stahování ze serverů Akamai ve vybraných zemích
Diskuze (46) Další článek: Lenovo ThinkCentre X1 - tenký výkon pro pracovní stůl

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,