České překlady v Google Translate vylepšuje 20 tisíc dobrovolníků

Google nedávno vylepšil svůj překladač o nové jazyky a pochlubil se několika čísly. Webovou službu a mobilní aplikaci každý měsíc využije více než 500 milionů lidí a 3 miliony dobrovolníků překladač neustále vylepšuje – zapojit se může každý.

Poměrně silná je nicméně i česká komunita. Podle pražské pobočky internetové jedničky se do vylepšování překladů zapojilo více než 20 tisíc tuzemských dobrovolníků, kteří od června 2014 přispěli více než 700 tisíci překladů.

Právě díky nim se může statistický algoritmus překladače neustále vylepšovat a vedle občas krkolomných vět nabízet smysluplnější varianty. Díky práci komunity postupně z překladače také mizí chyby.

495702451
Do komunity dobrovolných překladatelů se může zapojit každý

Nejaktivnější byli čeští překladatelé loni 23. února bezprostředně po Mezinárodním dni mateřského jazyka, kdy Googlu poslali bezmála10 tisíc úprav. Nepopulárnější jazykovou kombinací s češtinou je pak samozřejmě angličtina, která tvoří 99 % příspěvků. Zbývající procento se pak dělí především mezi němčinu a slovenštinu.

Nejaktivnějšími českými komunitními překladateli jsou Ondřej Váňa a Vojtěch Ernest, které motivuje především to, že vylepšením služby pomohou všem ostatním uživatelům. Google se zapojením komunity spoléhá i u ostatních služeb v čele s mapami, které se však v posledních letech musely vypořádat s několika aférami, kdy dobrovolníci vkládali do map nesmyslné úpravy – třeba figurku močícího maskota mobilní platformy Android.

Diskuze (9) Další článek: Nejlepší aplikace pro šifrované zabezpečení souborů, složek i flashky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,