Technologie | Internet | Multimédia

CDN77 chce propojit klasický a P2P streaming videa. Technologii chtěl prosadit i do nového iVysílání ČT

CDN77 chystá na příští rok novou službu pro distribuci videa. Oproti těm stávajícím, kdy se videostream dopravuje z tradičních koncových serverů, plánuje zapojit i samotné diváky pomocí technologie WebRTC, čímž se ušetří zátěž.

Divák si ale v ideálním případě ničeho nevšimne. Pokud jeho prohlížeč WebRTC neumí, bude streamovat video tradiční cestou. V opačném případě si ale bude přehrávací technologie během streamování hledat vhodné ostatní diváky, a když je najde, budou nacachovaná data posílat i oni. Divák tedy může sdílet část své konektivity.

234674191
Hybridní streaming CDN77: Podle potřeby se data videa stahují ze serverů provozovatele, anebo od ostatních diváků, kteří jej právě sledují.

Ačkoliv CDN77 plánuje službu v ostrém provozu nabídnout až od příštího roku, funkční demo si můžete vyzkoušet už dnes na adrese webrtc2cdn.io, kde najdete videostream z webkamery, která snímá jednoduchou tiskárnu, na kterou můžete z formuláře poslat libovolnou zprávu. Vpravo pak můžete sledovat, jestli právě streamujete ze serveru, anebo od ostatních diváků – peerů, a kolik dat tedy provozovatel služby potenciálně ušetřil.

CDN77 se pokoušel využít P2P streaming i v rámci výběrového řízení pro nové iVysílání České televize, kde se mu sice vedlo velmi dobře, řízení však bylo nakonec zrušeno.

Diskuze (11) Další článek: Outlook Premium se otevřel veřejnosti, registrovat se již může každý. Tedy alespoň ve Spojených státech

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,