Časová osa: Jablečný iTunes Store slaví 10. výročí

Před deseti lety spustil Apple svůj první elektronický obchod iTunes Store. Brzy se stal největším hudebním katalogem a začal nabízet i další obsah nejen pro jablíčkáře.

Apple můžete milovat, nebo nenávidět, ale jednu věc mu nikdo nemůže upřít – naučil lidi kupovat muziku přes internet. Tuto neděli slaví iTunes (Music) Store deset let existence a ve stejnojmenném správci iTunes nabízí časovou osu, která vypichuje ty nejdůležitější události celé dekády.

A Decade of iTunes.png
Přímo v iTunes si můžete zobrazit časovou osu A Decade of iTunes

2003: Hudební obchod startuje s 200 tisíci skladeb

Jablečný obchod s muzikou spatřil světlo světa 28. dubna 2003. Zpočátku to nebylo žádné terno, kde by snad zájemce našel to samé co dnes, sbírka totiž evidovala pouhých 200 000 hudebních skladeb. Přesto se Applu během prvního týdne podařilo prodat milion nahrávek.

Majitelé iPodů získali ve Storu ideální zdroj muziky, pro ty ostatní ale tehdy nebyl iTunes ještě nikterak atraktivní. Hudba totiž byla chráněná proprietární technologií DRM jménem FairPlay, takže pokud si zájemce něco koupil, skladbu přehrál pouze v těch přehrávačích, které si poradily s QuickTime.

V říjnu Apple uvolnil iTunes pro Windows a jeho obchod tak nasál nové nakupující, kteří na sklonku roku stáhli na 25 milionů skladeb.

2004: iTunes Store míří za hranice

Na jaře 2004 iTunes konečně zamířil za hranice a to do Německa, Velké Británie a Francie. O maličké České republice nemohla být tehdy pochopitelně ani řeč, nějaký legální trh s elektronickou muzikou se zde totiž měl objevit až za několik dlouhých let.

V létě pokořilo iTunes 100 milionů stažených nahrávek a stalo se jedním z nejpopulárnějších elektronických zdrojů muziky pro Američany, kteří houfně nakupovali iPody. Do konce roku se počet stažení zdvojnásobil na 200 milionů.

2005: Katalog začíná nabízet televizní seriály

V roce 2005 se iTunes Store rozšířil po západní Evropě, Apple ohlásil půl miliardy stažených nahrávek, katalog začal evidovat také podcasty a na podzim začal nabízet i televizní seriály den po premiéře včetně tehdejšího trháku Lost.

2006: Apple prodává filmy, v ČR startuje i-legálně.cz

V roce 2006 iTunes Store konečně překonal miliardu stažených skladeb a začal vedle televizních seriálů nabízet i filmy. Abyste měli nějaké srovnání, v listopadu 2006 u nás začal prodávat muziku web i-legálně.cz. Po roce existence evidoval 220 tisíc prodaných skladeb z celkového katalogu více než 430 tisíc nahrávek od 24 tisíc interpretů. Jenže i-legálně.cz nebylo nikterak úspěšné. Stejně jako iTunes Store omezovalo muziku DRM a posluchači z nedostatku kvalitní nabídky raději sáhli po warezu.

Itunes 7.png
Přehrávač iTunes 7 a iTunes Store z roku 2006

I-legálně.cz bylo již tehdy největším českým obchodem s e-muzikou, podle IFPI totiž pokrývalo 60 % trhu. Jenže ten trh byl maličký! Legální stahování podle manažera projektu Petra Peřiny tehdy v Česku tvořilo pouhé procento celkového objemu: „Je to tak asi procento. V tomhle jsem fakt skeptický.“

2007: Přichází iPhone a App Store

V lednu 2007 představil Apple iPhone, 2 miliardy prodaných skladeb, 50 milionů televizních epizod a 1,3 milionů filmů. V katalogu se začaly objevovat desky od EMI bez DRM, prodal se 100miliontý iPod a Apple představil krabičku TV. Do konce roku se celý katalog nafouknul na 5 milionů skladeb.

2008: iTunes největším prodejcem hudby v USA

V roce 2008 se stal iTunes Store největším prodejcem muziky v USA a tedy nepsaným standardem. Bílá sluchátka v uších kolemjdoucích byla samozřejmost a klasické hudební CD stále větší exotikou.

Na sklonku roku začal Apple nabízet první televizní pořady v HD a katalog s aplikacemi pro iPhone 3G čítal několik set kusů. Přesto se dočkaly 100 milionů stažení a Apple po elektronické distribuci muziky nastartoval nový fenomén aplikačních storů pro chytré telefony.

2009: Muzika konečně bez DRM a v lepší kvalitě

V lednu 2009 se iTunes Store konečně zbavil DRM pro hudební nahrávky, které tak byly plně přenositelné na jakoukoliv platformu a přehrávač. Zvýšila se také jejich kvalita. Apple opustil datový tok 128 kb/s a nově nabídl 256 kb/s. Formát se nezměnil – Apple dodnes používá AAC v kontejneru m4a. Aktuální datový tok nicméně nelze srovnávat 1:1 s MP3, AAC je totiž efektivnější a dosahuje tedy při stejném datovém toku věrnější reprodukce než MP3.

IPhone šel na dračku a iTunes Store se už opravdu zbláznil. V září 2009 Apple ohlásil 2 miliardy stažených aplikací, kterých bylo v katalogu už více než 100 tisíc. Za pár měsíců to byly 3 miliardy stažených programů a v únoru 2010 deset miliard zakoupených hudebních skladeb.

2010: Přichází iPad, knihy…

Apple uvedl na trh tablet iPad a vedle audiovizuálního obsahu a programů začal prodávat také knihy. V roce 2011 se jich po méně než roce prodalo na 100 milionů.

Knihy.png
Apple začíná prodávat knihy

2011: Krachuje i-legálně.cz, iTunes Store vstupuje do ČR

Ve stejném roce zkrachoval český obchod i-legálně.cz, Google představil své hudební úložiště a posléze obchod Play Music a na podzim 2011 konečně iTunes Store zamířil i do České republiky.

Český iTunes.png  Český iTunes Store.png
Konečně český iTunes Store

2012-2013: iTunes Store globálním obrem

Dnes je obří katalog téměř všeho nejrozsáhlejším multimediálním obchodem. Je dostupný v desítkách zemí světa. V lednu pokořil hranici 40 miliard stažených aplikací pro iOS a v únoru 25 miliard prodaných hudebních nahrávek.

Jeho rozsáhlý katalog čítá 28 milionů hudebních skladeb a 800 tisíc aplikací pro jablečné kapesní počítače.

A jaká je situace v České republice? Muziku v elektronické podobě nabízí stále více vydavatelství a obchodů (Supraphonline, Bontonline, Clickmusic), o streamovanou muziku se pak snaží třeba MusicJet, Mixér, Koule a další rádia.

Z velkých globálních skladišť je ale u nás v rozumné míře dostupný pouze iTunes Store, omezenější 7digital, Deezer, Rara, kontroverzní Grooveshark a vlastně i YouTube, který lze pomocí mnoha webových služeb proměnit v mocný hudební přehrávač, který vše přehraje legálně a přitom zcela zdarma. Zkuste třeba Youtify.

Z dalších hráčů český trh stále čeká na Spotify, Google a jeho hudební obchod Play, ale také třeba Microsoft, který nabízí podobný katalog Xbox Music.

Diskuze (40) Další článek: Apple investuje do vývoje a výzkumu o 33 % více než minulý rok

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,