Bezpečnost

Botnet Mirai má další oběť, v Německu odstavil od internetu 900 tisíc uživatelů

V neděli večer postihl Německo rozsáhlý výpadek internetu, při kterém zůstalo bez připojení 900 tisíc zákazníků poskytovatele Deutsche Telekom. Výpadky pociťovali také operátoři v dalších zemích, kde uživatelé hlásili nedostupnost služeb. Nyní již víme původ útoku – byl jim malware Mirai, který se na konci října postaral o nedostupnost Twitteru nebo Youtube masivním útokem na poskytovatele DNS, společnost Dyn. Využívá k tomu zařízení spadající do kategorie IoT – routery, bezpečnostní kamery, ale třeba i bezdrátové chůvičky.

Mirai se v poslední verzi naučil využívat jednu ze zranitelností routerů, která na ně umožňuje útočníkům instalovat škodlivý kód, v tomto případě je cílem zapojení do botnetu. Podle webu Badcyber k tomu používá servisní protokol TR-064, který je providerům k dispozici pro vzdálenou správu. Vedle zpomaleného připojení s sebou útok na router často přinese také jeho pád, a tudíž kompletní odpojení uživatele od internetu. Právě to způsobilo nedostupnost internetu u statisíců uživatelů po celém světě.

Deutsche Telekom radí zákazníkům, kteří pociťují zpomalené připojení restart routeru – škodlivý kód je uložen pouze v RAM. Zároveň přišel s opravou, která aktualizací firmwaru zabezpečí zařízení proti tomuto typu útoku. Nákaza se týkala především routerů výrobce Arcadyan, jenž dodává routery mnoha providerům po celém světě.

Váš názor Další článek: Tisíce let na jedno nabití: Nový vynález přetvoří jaderný odpad na baterii

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,