Bílý dům vytáhl do boje proti patentovým trollům

Patentový troll je v americkém žargonu právní osoba, která zpravidla čistě oportunisticky skupuje desítky a stovky drobných patentů a následně hledá na trhu oběti, které by mohly některý z těchto patentů porušovat. Samotný troll ale nic nevyrábí – nemá žádný skutečný komerční produkt, který by těmito patenty potřeboval chránit. Patentový troll tedy křiví původní ochranný význam patentů a patenty zneužívá pouze pro zisk z případných licenčních poplatků a pokut. 

troll.png
Troll

Obchodování s patenty je v USA naprosto legální, patentový byznys však neustále sílí a trollové tak často paralyzují zejména malé firmy, které se nevyznají v záplavě tisíců a tisíců vydaných patentů, z nichž mnohé jsou často velmi diskutabilní.

Nyní se na jejich stranu přidal i Bílý dům, který na svém webu zveřejnil dokument, podle kterého bude bojovat za legislativní změny, které by měly vést k tomu, aby se patentový byznys poněkud utlumil. Americký patentový úřad USPTO má být transparentnější, oběti těchto sporů musejí být lépe informované o svých právech, která by se měla zároveň posílit a trollové musí odhalit svoji vlastnickou strukturu.

Někteří ale upozorňují na to, že patentoví trollové nejsou automaticky špatným prvkem americké ekonomiky, tím že skupují spíše neznámé patenty, totiž pomáhají jejich autorům, kteří si sice nechali registrovat nějakou technologii, ale nedokážou ji na trhu sami monetizovat. Prodejem tedy získají kapitál a mohou se třeba dále rozvíjet.

Diskuze (40) Další článek: Haswell čip Core i7-4770K přetaktován na téměř 7 GHz

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,