USA | Politika | Donald Trump

Bílý dům potvrdil, že chce detailně analyzovat návštěvníky USA. Touží po jejich Facebooku

Americké ministerstvo vnitra (Department of Homeland Security) ústy svého šéfa Johna Kellyho potvrdilo, že plány na detailní analýzu sociálních sítí a historie surfování těch, kteří chtějí navštívit USA, míní Trumpova administrativa vážně a ministerstvo již připravuje kroky, jak toho docílit.

„Nevíme, co je to za lidi, s jakým motivem k nám cestují, co tu chtějí dělat a jaké je jejich pozadí.“

Žadatelé o americké vízum mohli poslední měsíce dobrovolně v žádosti sdělit, pod jakými profily vystupují na sociálních sítích, podle tiskové konference by se z toho nicméně mohla stát i povinnost. Ministerstvo pro vnitřní bezpečnost zajímá Facebook, Instagram, Google+, Linkedin a YouTube a stejně tak údaje o tom, s kým si žadatel o vstup do USA telefonuje a obecně komunikuje skrze mobilní telefon.

Kelly nicméně zdůraznil, že jeho úřad na novém systému teprve pracuje, takže není vůbec jasné, koho by se přísnější kontrola opravdu týkala. Jestli pouze cestovatelů z pochybných zemí, žadatelů o vízum, anebo i těch v bezvízovém styku, kam patří i turisté z ČR, kteří jen vyplňují formulář ESTA a zaplatí drobný poplatek.

Trumpova administrativa nicméně zvažuje i revizi systému pracovních víz, čehož se obávají někteří zahraniční pracovníci. Týká se to ostatně i Silicon Valley, kde pracují tisíce inženýrů z Evropy a Asie.

Diskuze (25) Další článek: Skafandry pro novou éru! Boeing ukázal, v čem poletí astronauti na ISS

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,