Bezplatný kancelářský balík LibreOffice dostane webovou verzi

Projekt LibreOffice patří mezi přední bezplatné kancelářské balíky, které se dají využívat na různých platformách. Funguje jako open source pro systémy Windows, Linux i OS X a v raném stádiu vývoje je i verze pro mobilní operační systém Android. V dohledné době by měla přibýt další možnost, kde LibreOffice využívat – na webu. LibreOffice Online vznikne v kooperaci mezi Document Foundation, Collabora a IceWarp, píše se v oficiální tiskové zprávě.

276020593 
LibreOffice

LibreOffice Online si má zachovat svůj bezplatný charakter, přičemž může přímo konkurovat řešením jako Google Docs a Office 365. Zároveň má jít o první kancelářský balík v cloudu, který bude jako výchozí používat formát ODF (Open Document Format).

Balík bude postaven na technologiích jako JavaScript a HTML5, takže při použití moderních prohlížečů nemá vyžadovat žádné doplňky.

LibreOffice Online by se mohl objevit někdy začátkem příštího roku. Pokud tedy bude vše běžet podle plánu. Je vhodné připomenout, že projekt LibreOffice Online není vůbec nový, ale od roku 2011 se vývoj prakticky nepohnul dopředu. Stávající prohlášení naznačují, že došlo k důležitému průlomu.

Diskuze (16) Další článek: Seznam rozjel stěhování 1300 serverů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,