Bezpečnostní odborníci postavili crackovací superpočítač

Jak bezpečná jsou hesla, která lze odhalit reverzní cestou přes klasický brute-force útok na jejich kontrolní součty, tedy hashe? Jeremi Gosney ze Stricture Consulting Group v tom má docela jasno a s výsledky svého měření se ostatním podělil na bezpečnostní konferenci Passwords^12 Security Conference na začátku prosince.

Gosney a jeho tým sestavil malý superpočítač určený výhradně k prolamování kontrolních součtů hesel. Jejich racková skříň se skládá ze čtyř serverů, které obsahují 25 grafických karet řady Radeon. Jedná se o modely HD 7970, HD 5970, HD 6990 a HD 5870. Jejich výkon skládá dohromady OpenCL a Linux.

Superpocitac.png
Jeden ze čtyř serverů vyzbrojených výkonnými GPU (Foto: Jeremi Gonsey)

Systém během 5,5 hodin dokáže vyzkoušet 6,6 biliard kombinací, během této doby tedy hravě zkontroluje všechny možné kombinace u osmimístného hesla do Windows (nejkratší možné). Samozřejmě se předpokládá, že útočník má k dispozici kontrolní součty hesel, které před tím vyseparoval z počítače oběti.

Složitější hesla nicméně naštěstí zůstávají i nadále překážkou, i když zdaleka ne nepřekonatelnou. Heslo s devíti znaky by systém odhalil nejpozději do 500 hodin (tři týdny) a heslo s deseti znaky je při tomto výkonu prakticky nezničitelné, počítači by to totiž trvalo více než pět let. Samozřejmě mám ale na mysli nejdelší možnou dobu, během které se zkontrolují všechny kombinace. Je mnohem pravděpodobnější, že by počítač heslo odhalil mnohem dříve, poněvadž by došlo ke shodě dříve, než by prošel všechny teoretické kombinace.

Gosneyho crackovací superpočítač si poradí i s a dalšími systémy kontrolních součtů. Vedle Windows umí velmi rychle prolamovat také kontrolní součty SHA1 (63 miliard pokusů za sekundu), MD5 (180 miliard pokusů za sekundu) a další čtyři desítky algoritmů.

  • Více informací o počítači najdete v PDF studii autora
Diskuze (62) Další článek: Ada Lovelace: Google dnes oslavuje průkopnici počítačů z 19. století

Témata článku: , , , , , , , , , ,