Asus Zenbook 3 je lehčí, tenčí a výkonnější než Macbook. A taky levnější

  • Nový ZenBook 3 soupeří s MacBookem a ve většině parametrů ho překonává
  • Notebook je velmi tenký a lehký, má přitom vysoký výkon
  • Ceny budou přibližně od třiceti tisíc korun

Souboj o nejlehčí a nejtenčí notebook kdysi odstartoval Apple s Macbookem Air a výsledkem byl vznik kategorie ultrabooků. Před rokem posunul mobilitu přenosných počítačů ještě dál, když uvedl dvanáctipalcový Macbook s jediným konektorem USB-C. A ačkoliv jemu podobné stroje nejsou zahrnuty do ucelené kategorie, o totožné modely se snaží většina z výrobců. Asus do podobného hávu převlékl svůj model Zenbook, jenž svými parametry zařízení od Applu v mnohém překoná.

Aktualizováno - už máme k dispozici fotky reálného notebooku z výstavy:
Fotky a první dojmy poskytl kolega Filip Kůžel z MobilManie.

Asus ZenBook 3 01.jpgAsus ZenBook 3 02.jpgAsus ZenBook 3 03.jpgAsus ZenBook 3 04.jpgAsus ZenBook 3 05.jpgAsus ZenBook 3 07.jpgAsus ZenBook 3 08.jpgAsus ZenBook 3 09.jpgAsus ZenBook 3 10.jpg
V reálu ZenBook 3 zapůsobil velmi dobře. Zpracování je prvotřídní a notebook oproti fotkám překvapí svým subtilním provedením. Zpracování je perfektně pevné, vystavená modro-zlatá kombinace pak originální a neokoukaná. Na touchpadu si všimněte integrované čtečky otisku prstů, u klávesnice pak protažení až úplně ke krajům. Díky tomu si zachovává rozměry pro pohodlné psaní, na extrémně nízký zdvih si ale člověk bude muset chvilku zvykat.

Asus zůstal u svého tradičního hliníku s kruhovým broušením, zaujmout však mají především fyzické rozměry. Notebook je totiž „tlustý“ jen 11,9 mm a hmotnost se zastavila na 910 gramech. Macbook od Applu má o 1,2 mm víc a hmotnost je vyšší o 10 gramů. Pro běžné používání jsou to tedy prakticky nepozorovatelné rozdíly, pro marketing však určitě velké plus.

asus-zenbook-3-5.0.jpg
Asus Zenbook 3

Mnohem důležitější jsou však komponenty, které Asus pro Zenbook 3 zvolil. Mezi procesory totiž nenajdeme Intel Core M jako v případě Applu, ale mobilní Core i5 a i7 – o konkrétních modelech zatím informace nemáme. Podle konfigurace potom bude na výběr z SSD úložiště o kapacitě 256 – 1024 GB a také operační paměť se bude lišit. Její maximální kapacitou bude 16 GB.

Displej bude mít úhlopříčku 12,5 palce a rozlišení Full HD, tedy 1 920 × 1 080. Chráněn je proti poškrábání či prasknutí sklem Gorilla Glass 4. Asus se také zaměřil na ztenčení rámečků okolo displeje a zobrazovací plocha prý zabírá 82 % předního panelu. Ani nejmenší zmínka nepadla o tom, zda je displej dotykový, s velkou pravděpodobností mu tedy bude tato vlastnost chybět. Ostatně dotykové ovládání u takto lehkých strojů trpí především vinou snadného překlopení.

asus-zenbook-3-3.0.jpg
Asus Zenbook 3

Na těle podobně jako v případě Applu najdeme jediný konektor USB-C, zde však nikoliv ve specifikaci USB 3.1, nýbrž Thunderbolt 3. Z toho kromě vyšší přenosové rychlosti vyplývá také vyšší nabíjecí výkon. Díky tomu bude podle výrobce možné nabít baterii na 60 % své kapacity za 49 minut. Konektor se bude používat jak pro připojení monitoru, tak běžných periferií i nabíjení. Pokud tedy nepřejdete na kompletně bezdrátový systém, neobejdete se bez hubu či některého z dostupných doků.

Tenké tělo si vyžádalo také ztenčení klávesnice, kdy klávesy mají výšku 0,8 mm. O podsvícení se starají LED diody se zlatým odstínem. Velký touchpad obsahuje také snímač otisků prstů, díky němuž je možné pro přihlašování do systému využít funkce Windows Hello.

asus-zenbook-3-4.0.jpg
Asus Zenbook 3

Asus bude nabízet notebook ve třech barvených variantách – tmavě modré (Royal Blue), šedé (Quartz Grey) a nesmí chybět ani růžově-zlatá (Rose Gold).

Základní model s procesorem Intel Core i5, operační pamětí s kapacitou 4 GB a 256GB úložištěm typu SSD startuje na 999 dolarech, což by s daní mohlo být do 30 000 korun. Druhá varianta bude vybavena procesorem Intel Core i7, 16GB RAM a 512GB SSD a vyjde na 1 499 dolarů, tedy asi 44 000 korun. U nejdražšího modelu si potom naúčtuje Asus o dalších 500 dolarů víc za dvojnásobnou kapacitu disku. S terabajtovým SSD tedy vyjde na nějakých 59 000 korun.

Mohlo by vás zajímat:

Diskuze (40) Další článek: Stream.cz našel způsob, jak se dostat mezi běžné programy v televizi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,