Asus v Las Vegas: Nové monitory a herní železo [CES]

  • Na CESu se Asus zaměřil především na hráče
  • Ukázal herní monitory, sestavu i dokovací stanici k noteboku
  • Chybět však nesmí ani periferie jako mechanická klávesnice
Kapitoly článku

Na veletrhu CES samozřejmě nechybí ani Asus a stejně jako další výrobci se pochlubil se svými novinkami z kategorií monitorů, herních strojů, ale i kompaktních počítačů. Zajímavostí je také cestovní monitor využívající pouze kabel USB-C.

Monitory na práci i hraní

Výčet novinek můžeme začít monitory řady Designo MX. Prvním z nich je s označením MX27UQ sedmadvacetipalcový IPS panel s rozlišením 4K (3 840 × 2 160). Nabízí technologii FreeSync pro synchronizaci frekvence s grafikami AMD. K dostání bude ve zlatém provedení. Obsahuje i vestavěné reproduktory s výkonem 3 W a integrovaným Bluetooth modulem. Bezdrátově k nim tedy připojíte třeba smartphone nebo tablet.

MX27UQ_R.png
K reproduktorům v monitoru lze připojit smartphone či jiné zařízení s Bluetooth

Další monitor Designo MX 34 nabízí filmový poměr 21:9 a zakřivený IPS panel. Jeho úhlopříčka je 34 palců a rozlišení 3 440 × 1 440. Pyšní se především tenkými rámečky, do nichž však dokázal výrobce nacpat reproduktory s výkonem 8 W. Kromě toho je specialitou stojan monitoru, který obsahuje nabíječku pro bezdrátové dobití telefonu podporující standard Qi.

Designo MX Series_34-inch curved monitor .png
Designo MX 34 s výrazným zakřivením, jeho poloměr má 2 metry

Asus kromě předchozí dvojice ukázal i několik herních monitorů, z nichž vyčnívá především největší ROG Swift PG348Q. Ten má opět ultraširoký poměr 21:9, zahnutý panel a stejné rozlišení 3 440 × 1 440. Kromě vzhledu zaměřeného na hráče se liší především podporou technologie G-Sync pro grafiky Nvidie.

PG348Q_image1.png
Odpověď Asusu na Predatora od Aceru - nabízí prakticky totožné parametry

Nakonec ukázal i řadu herních monitorů MG, které přinesou rozlišení 4K na úhlopříčky 24 a 28 palců. Podle udávané odezvy 1 ms většího z nich (MG28UQ) je jasné, že výrobce použil panel TN. Menší varianta (MG24UQ) potom používá IPS.

MG24UQ_F1.jpgMG28UQ_F.jpg
4K rozlišení na 24 palcích je spíš za hranou použitelnosti, větší varianta s úhlopříčkou 28" naopak má jen TN panel

USB monitor na cesty

Cestovních monitorů, které se připojují pomocí USB, jsme již viděli několik. Asus však představil model MB169C+, který obsahuje USB typu C. To umožňuje jak přenos obrazových dat, tak napájení. Panel má úhlopříčku 15,6 palců a rozlišení 1 920 × 1 080. Na rozdíl od předchozího modelu výrobce upgradoval vestavěný panel na IPS. Celé zařízení má hmotnost kolem osmi set gramů a ve složeném stavu je tlusté 8,5 mm.

MB169C+.png
Není to notebok, ani tablet. Jedná se o samostatný cestovní monitor s USB-C

Monitor lze podle výrobce připojit k libovolnému počítači s konektorem USB-C. Může to tedy být Macbook, Chromebok Pixel ale klidně i zařízení s Androidem. O dostupnosti ani nacenění zatím nemáme žádné informace.

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,