ASRock chystá bios pro desky s přetaktováním i uzamčených čipů Skylake

Pro všechny milovníky přetaktování a dodatečného výkonu se chystá opravdu velká revoluce. Intel s novými generacemi procesorů už striktně omezuje přetaktování na vybrané modely s „K“, které mají odemčený násobič a díky tomu lze jednoduše a rychle zvýšit jejich standardní frekvence z výroby. To se ale brzy změní.

Redaktoři webu Techspot totiž dostali exkluzivně k testování nový bios pro základní desky ASRock s čipsetem Z170, který umožňuje snadno přetaktovat i uzamčené procesory Skylake pomocí základní frekvence (BCLK – Base Clock). Zatímco dříve byla tato frekvence hodně svázaná s ostatními částmi systému a zvyšování i o jednotky MHz (standardní je 100 MHz) vedlo k nestabilitě celého systému, nyní už jsou části o dost oddělenější a ASRocku se tak podařilo toho využít.

badge-6th-gen-core-family-stacked-straight-trn-rwd.png.rendition.intel.web.416.234 (kopie) 2.jpg

Redaktoři testovali zatím nepředstavený bios s dvoujádrovým procesorem Core i3-6100, která má frekvenci maximálně 3,7 GHz (37 x 100 MHz). Základní frekvenci se jim podařilo dostat až na 127 MHz a s mírně vyšším napětím 1,35 V dosáhli stabilní frekvence 4,7 GHz. Jeden gigahertz navíc oproti maximální frekvenci z výroby. Pro funkčnost je nutné vypnout integrovanou grafiku v čipu, takže je nutnosti samostatná grafika.

bclk-overclocking-cpuz-1b.jpg
Úspěšné přetaktování dvoujáádra Intel Core i3-6100 na 4,7 GHz (Zdroj: Techspot)

Přetaktování se projevilo až o 25 % vyšším výkonem jak v jednovláknových, tak i vícevláknových aplikacích. Ironií je, že zmíněné přetaktované dvoujádro v některých vícevláknových aplikacích překonalo i čtyřjádro Intel Core i5-4430 nebo třeba i AMD FX-8320E se zvýšenou frekvencí 4,6 GHz. Minimálního rozdílu se dočkáte pouze u her, ale to je vzhledem k závislosti hlavně na grafické kartě typické. Spotřeba není nijak extrémní, je přibližně o 25 % vyšší, stejně jako výpočetní výkon.

Encoding_02.pngSynthetic_01 (1).pngSynthetic_01.pngPower.png
Porovnání výkonu a spotřeby (Zdroj: Techspot)

Lze očekávat, že to spustí novou vlnu nákupů a přetaktování právě levnějších čipů Intel Skylake. Navíc lze předpokládat, že podobnou vychytávka do biosu postupně přidají i další výrobci. Je ale potřeba myslet na to, že jste omezení právě základní frekvencí, takže pro potenciální největší efekt je nutné vybírat modely s co nejvyšším násobičem a myslet i na kvalitní chalzení.

Diskuze (6) Další článek: Týden Živě: Notebook Star Wars. Darth Vader by měl radost

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,