ASRock Beebox: první minipočítač v krabičce s USB-C

Dlouho očekávaný pasivně chlazený minipočítač v krabičce od ASRocku, postavený na platformě Intel NUC. Navíc s novým oboustranným USB-C a v několika barvách.

Ještě v dostatečném předstihu před novým Computexem, který jistě přinese velkou spoustu hardwarových novinek, se objevily informace o novém minipočítači Bee Box od společnost ASRock, který má velmi zajímavé parametry.

Lze očekávat, že se na Computexu objeví více podobných zařízení, ale podíváme se alespoň právě na tento model, o kterém unikly takřka všechny informace.

ASRock Beebox: s novým Atomem a po vzoru Intel NUC

Beebox od ASRocku staví na ověřené platformě Intel NUC (Next Unit of Computing). V tomto případě se ale nejedná o dnes už starší Atom řady Bay Trail, ale o novou platformu Braswell, která zahrnuje použitý 14nm čip Intel Celeron N3000.

beebox1.png
ASRock Bee Box vychází z Intel NUC a má nový 14nm Atom

Jedná se o dvoujádrový procesor na základní frekvenci 1,04 GHz, která se v rámci Turbo režimu může ale zvednout až na dvojnásobek – 2,04 GHz. Velký rozsah frekvence znamená nízkou spotřebou v klidu i při menší zátěži. Intel uvádí TDP čipu 4 W, v rámci SDP (Standard Design Power) je to ale jen 3 W. Čip obsahuje integrovanou grafiku Intel HD s frekvencí 320 MHz až 600 MHz.

Jak je u těchto minipočítačů zvykem, k dostání jsou verze s pamětí, diskem i operačním systémem (L10) a také verze barebone, kde si vše zmíněné doplníte sami (L6). Kompletní varianty obsahují 2 GB nebo 4 GB operační paměti DDR3L (so-dimm) s frekvencí 1 600 MHz, osadit ale můžete až 8 GB ve dvou slotech.

beebox3.png
Předností je USB-C s rychlým nabíjením přímo na přední straně

Pokud jde o úložiště, prodávané verze budou mít 32GB nebo 128GB SSD ve slotu mSATA, k dispozici je ale i místo pro klasický 2,5palcový disk nebo SSD s rozhraním SATA. Verze se všemi komponenty budou v prodeji s Windows 8.1 s Bingem nebo bez systému.

První NUC s USB-C a pasivním chlazením

Počítač Beebox se chlubí tím, že se jedná o první NUC, který je vybaven novým oboustranným a miniaturním USB-C. Teno port podporuje i rychlé nabíjení kompatibilních zařízení (5V, 3A). V rámci dalších portů jsou k dispozici tři klasické USB 3.0.

front-580x360.jpg
Detail přední strany

Beebox má dva HDMI, jeden Displayport, gigabitový ethernet a rychlou Wi-Fi (802.11ac) a pochopitelně i Bluetooth 4.0. Mezi hlavní přednosti lze jistě zařadit pasivní chlazení. Platforma Braswell zvládne navíc akcelerovat Full HD i 4K video a umožňuje připojení dvou monitorů (také 4K i Full HD).

back.jpg
Zadní strana

Pro dálkový ovladač nechybí infraport, o zvuk se stará integrovaný čip Realtek ALC283 s jedním výstupem a vstupem pro mikrofon. K napájení zařízení se používá 12V adaptér s výkonem 36 W.

Parametry ASRock Beebox

  • Platforma: Intel NUC, Celeron N3000 (Braswell, 14 nm), 1,04-2,08 GHz
  • Grafický čip: Intel HD
  • Operační paměť: až 8 GB DDR3L
  • Flash: 32/128 GB (mSATA) + místo pro 2,5palcový disk (SATA)
  • Výbava: Wi-Fi, Bluetooth, 3 × USB 3.0, 1 × USB-C s rychlým nabíjením, 2 × HDMI, Displayport, gigabitový ethernet, infračervený port, zámek kensington, VESA
  • Rozměry: 11 × 11,85 × 4,6 cm, 0,6L
  • Napájení: 36W adaptér, pasivní chlazení
  • Barvy: černá, zlatá, bílá
  • Cena, OS: neznámá, Windows 8.1 S Bingem nebo bez OS

Tichý univerzální ideál k televizi i do kanceláře?

ASRock Beebox vypadá jako velmi zajímavé řešení oproti jiným modelům minipočítačů. Stejně jako levné krabičky s platformou ARM má pasivní chlazení a je tak zcela tichý. Navíc má ale standardní platformu, na které běží i Windows a další formy operačních systémů.

K dostání bude i verze, kterou lze doplnit o komponenty dle potřeby a nechybí ani podpora standardu VESA pro snadné uchycení třeba za televizi nebo monitor. Infračervený port a dálkové ovládání je tak už jen příjemným doplňkem a USB-C je menší zárukou použitelnosti i pro budoucí zařízení.

beebox_color.jpg
Ukázky barevných variant

Vzhledem k použité platformě o tomto počítači nelze uvažovat jako o herním, i když samozřejmě starší hry by měl zvládnout bez větších problémů. Díky akceleraci i videa ve vysokém rozlišení ho lze ale dobře použít pro multimediální potřeby a jednoduchou kancelářskou práci. Vybrat si půjde ze tří barevných provedení a i když ceny zatím nebyly oznámeny, lze je dle platformy čekat v nižší segmentu.

Diskuze (3) Další článek: Soutěžte s Computerem o dvoje sluchátka Optoma NuForce NE750M

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,