Analýza BayTSP: Pirátům se prý nejlépe daří ve Španělsku a Itálii

Zatímco roboti Googlu hledají a indexují webové stránky, společnost BayTSP zaznamenává případy porušování autorských práv. Díky získaným datům může každý rok vydávat souhrnné statistiky zaznamenaných případů. Včera je publikoval webový magazín TorrentFreak

Nejvíce zjištěných případů loni pocházelo ze sítě BitTorrent (174 milionů) a eDonkey (131 milionů). Stále více případů porušování autorských práv zaznamenal ale i populární YouTube, jehož autoři v posledních dvou letech zvýšili úsilí a z portálu mizí klipy, záznamy televizních pořadů i celé filmy rozdělené do několika samostatných videí. V roce 2008 roboti BayTSP zaznamenali na půl milionu krátkých šotů na YouTube, které měly problém s autorským právem.

Porušování autorských práv podle webové služby

  1. BitTorrent – 174 milionů případů
  2. eDonkey – 131 milionů případů
  3. Ares – 2,4 miliony případů
  4. Gnutella – 2 miliony případů
  5. Direct Connect – milion případů
  6. YouTube – 544 tisíc případů
  7. MySpace – 414 tisíc případů
  8. Mega Video – 195 tisíc případů
  9. DailyMotion – 83 tisíc případů
  10. Usenet – 56 tisíc případů

A kde k tomu vlastně dochází z geografického hlediska? Podle BayTSP prý ve Španělsku (24 milionů případů), Itálii (19 milionů), Francii (17 milionů) a USA (8 milionů). Tato čísla víceméně odpovídají politickým tlakům zejména ve Španělsku a Francii, které chtějí s pirátstvím nadobro zatočit třeba pomocí zákona „třikrát a dost“. Ostatně jen poskytovatel internetu France Telecom loni zaznamenal na dva miliony případů a nejinak je na tom Telecom Italia a španělská Telefónica.

Porušování autorských práv podle země

  1. Španělsko – 24 milionů případů
  2. Itálie – 19 milionů případů
  3. Francie – 17 milionů případů
  4. USA – 8 milionů případů
  5. UK – 6 milionů případů
  6. Brazílie – 5,9 milionů případů
  7. Německo – 5 milionů případů
  8. Polsko – 4 miliony případů
  9. Izrael – 3 miliony případů
  10. Kanada – 3 miliony případů

Nutno podotknout, že tyto žebříčky obsahují pouze údaje známé BayTSP, skutečná čísla jsou tedy mnohem vyšší – zvláště je podivné, že v tabulce chybí Rusko.

BayTSP jde nicméně ve své analýze ještě dál. Každé malé dítě ví, že se pirátství velmi daří na univerzitách. Zatímco v USA v minulém roce byla tou největší můrou pro tamní organizaci RIAA renomovaná MIT (2,5 tisíce případů) a University of Washington (1,8 tisíce případů), v celosvětovém měřítku se nejlépe dařilo univerzitním pirátům v Botswaně (9 tisíc případů), švédské Uppsale, kde najdete nejvíce sympatizantů trackeru The Pirate Bay, a v Řecku.

Diskuze (7) Další článek: Apple uvolnil poslední aktualizaci Mac OS X před Snow Leopardem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,