Bezpečnost | USA | Drony

Amerika se bojí čínských kvadroptér a možné špionáže, používají je totiž její vojáci

Americké ozbrojené složky jsou průkopníkem UAV – bezpilotních letounů počínaje obry jako RQ-4 Global Hawk nebo MQ-9 Reaper, které mohou nést vlastní zbraňové systémy, až po drobné kvadroptéry, které se již podobají těm, které si můžete koupit i vy.

A to doslova, vedle speciálních armádních kontraktů totiž američtí vojáci používají i běžné profesionální komerční drony třeba od DJI.

Podle armádních kritiků to však má jeden háček. Komerční drony by mohly ukládat například geolokační data na serverech provozovatele. DJI se sice brání, že by skrze připojený telefon sbírala telemetrická data o pohybu svých kvadroptér, analytici ale zároveň upozorňují třeba na vestavěné a průběžně aktualizované databáze bezletových zón, do kterých se dron prostě neodváží. A právě to by mělo být jedno ze slabých míst, skrze které by se mohl provozovatel dozvědět, kde se dron nachází.

Dron DJI Spark

Kdyby byla DJI americká firma, o nic samozřejmě nejde a tamní úřady se postarají o to, aby se podobné citlivé informace nedostaly do nepovolaných rukou, nicméně DJI je firma čínská a americké úřady se poslední roky stále častěji zbavují čínské elektroniky právě z důvodu rizika špionáže.

I proto některé americké složky, třeba námořnictvo, vydala memoranda, na jejichž základě by měla dosavadní praxe s nákupem čínských dronů ustat.

Diskuze (6) Další článek: Sociální sítě ovládly internet. Dnes už téměř neexistují surfaři, kteří v některé z nich nejsou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,