Amazon | Drony | Patenty

Amazon má další bláznivý patent. Jeho drony by mohly vzlétat z nákladních vagónů

Inženýři z Amazonu si v posledních letech zažádali o hromadu exotických patentů, které popisují všemožné způsoby provozu jejich donáškových dronů. Jednou to byla obří vzducholoď nad americkými aglomeracemi, ze kterých by se snášely kvadroptérty s vánočními dárky, podruhé zase systém balíků s padáčky.

Počátkem srpna se americký patentový registr USPTO rozšířil o další přihlášku z letošního března, který se tentokrát docela realisticky drží při zemi, domovem jeho zásilkových dronů by se totiž mohly stát dle nákresů nákladní vlaky.

Železniční síť je poměrně rozsáhlá v každé rozvinuté zemi, takže se nabízí otázka, proč by prostě takový dron nemohl jako domácí základnu používat právě vagón, ze kterého vzlétne a postará se o doručení „na poslední míli.“

Vlak by tedy přijel do města plný objednávek z logistického centra a drony by se jako mouchy rozlétly do širého okolí amerického předměstí. Poté by se vrátili zpět a vlak by se vrátil.

Chcete také dron? Jak jej vybrat?

Nápad připomíná ještě jeden patent Amazonu, podle kterého by drony mohly létat z poštovních dodávek. V tomto případě se tedy jedná o velkokapacitní řešení.

Než se však Američané něčeho podobného dočkají, tamní úřad pro civilní letectví bude muset vymyslet, jak to celé vlastně uvést do praxe. Pokud by totiž nad americkými městy létaly stovky a tisíce dronů, je třeba spustit samostatný systém jejich řízení principiálně podobný organizaci tradiční letecké dopravy. I z toho důvodu dal zatím patřičný úřad zelenou jen některým pilotním projektům. Se stejným problémem se bude muset ostatně vypořádat i Evropa – tedy pokud bublina okolo dovážkových dronů časem prostě nesplaskne.

Diskuze (6) Další článek: Špatná zpráva: Cukrovka může být nakažlivá

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,