Hudba, filmy, seriály

Aktuální stav iTunes Store: filmů v češtině přibylo, některé pořídíte za 27 Kč

  • Na iTunes se stala česká lokalizace standardem
  • Filmy zde vychází dřív než na DVD a lze je předobjednat
  • Ceny jsou stále největší překážkou pro rozšíření

iTunes Store je místem, kde lze na českém internetu zakoupit nebo vypůjčit největší množství filmů. Včetně dokumentů jich je podle webu Filmtoro.cz aktuálně k dispozici celkem 3 723. A zatímco ještě dva až tři roky zpět byla čeština opravdovou výjimkou a lokalizované snímky jsme počítali maximálně na desítky, v současné době je situace mnohem optimističtější.

Titulky i dabing pravidlem

Novinky, které na iTunes vychází vždy několik dní či týdnů před oficiálním vydáním na DVD, zde zpravidla obsahují české audio stopy i titulky. Pokud zamíříme do sekce předobjednávek, kde je aktuálně zalistováno 49 filmů, u velké části z nich najdeme právě dabing i titulky. Tedy alespoň tam, kde jsou již všechny informace o filmu vyplněné.

Jako příklad může posloužit první díl filmu Warcraft, který měl premiéru v českých kinech na začátku června. Na DVD se dostane 12. října a na iTunes bude dostupný o tři dny dříve. Čeština je zde jediným jazykem, který je nabízen také v podobě dabingu. Nechybí však ani možnost originálního znění a zobrazení titulků.

Scrn-09-13-004.png
Nabídka filmů k předobjednání

Lokalizace přitom není pravidlem pouze u nově přidávaných snímků, ale přibyla také k těm starším. S českými titulky nebo dabingem tak lze sledovat série Star Wars (včetně posledního dílu), Rocky nebo Pána prstenů. Zajímavostí je potom Hobit, který je v běžné edici dostupný pouze v angličtině bez titulků, ale rozšířená verze už obsahuje i dabing a titulky.

Rozšířila se také sekce českých filmů, kterých je aktuálně na iTunes dostupných 103. Nejnovějším přírůstkem je Trabantem do posledního dechu, sledovat lze Lídu Baarovou (tu od Renče, nikoliv dokument Heleny Třeštíkové), oba díly Gangster Ka nebo Olgu Hepnarovou.

Ceny stále vysoké

Na iTunes je tedy výběr značný – najdeme zde novinky i starší snímky. Jenže podobně jako běžné webové půjčovny je zde překážka, kterou běžný český uživatel nepřekousne – ceny. U novinek je to prakticky totožná cena jako v případě DVD - Warcraft bude stát 10 eur, tedy asi 272 korun, zatímco na DVD se bude prodávat za 269 korun. Tím bohužel také překoná cenu lístku do kina, která často tvoří psychologickou hranici u potenciálních zákazníků. U novinek se navíc ceny mohou značně lišit – snímek Sully je v předobjednávce za 17 eur, v přepočtu tedy 460 korun.

Scrn-09-13-006.png
Spojení Clinta Eastwooda a Toma Hankse bude jistě skvělé, ale 460 korun za něj dá na iTunes málokdo

Ceny starších áčkových filmů se pohybují od osmi do čtrnácti eur, což opět může být poměrně velká přirážka k ceně běžného DVD.

Východiskem by tak mohlo být půjčovné, které zajistí dostupnost filmu na 48 hodin – na zahájení sledování je přitom jeden měsíc. Právě půjčovné se pohybuje kolem částek, kterou běžně utrácíme za návštěvu kina – obvykle je nastaveno na 5 eur (asi 130 korun).

Vyplatí se také sledovat speciální sekce filmů, kam jsou zařazovány cenově výhodné nabídky. Najdeme zde tedy třeba Bestseller Under 4 eur nebo Film Rentals for 0,99 eur. Mezi filmy k zapůjčení za 27 korun najdeme především starší snímky nebo dokumenty. Aktuálně tak lze za tuto cenu zhlédnout českého Václava, Babí léto, horor Hory mají oči 2 či několik bollywoodských snímků.

Scrn-09-13-007.png
Chcete mít vybráno rychle a hlavně levně? Sledujte nabídku filmů k zapůjčení za jedno euro

Tahle sekce je ideálem pro majitele Apple TV, kteří chtějí co nejrychleji sledovat film a výběr nechají na aktuální nabídce levných snímků. Stačí několik kliknutí a film může hrát.

iTunes tedy za poslední rok či dva značně vyrostlo především nabídkou lokalizovaných filmů. Jejich dostupnost samozřejmě nahrává především majitelům zařízení od Applu, ale ani na počítačích s Windows už není použití iTunes žádnou tragédií. Jediný zádrhel tak zůstává a jen tak nezmizí – Apple nabízí distributorům několik úrovní cen, do kterých se musí vlézt poplatek za zveřejnění, provize Applu a také výdělek distributora. I proto se novinek za výhodné ceny v nejbližší době rozhodně nedočkáme.

Diskuze (17) Další článek: Google už smazal skoro dvě miliardy pirátských odkazů, ale pořád funguje jako skvělý vyhledávač warezu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,