Absurdistán: Firma žaluje Google za videa, která sama nahrála na YouTube

Spory o umístění autorsky chráněných děl na YouTube musí Google řešit prakticky pořád. Vleklý soud pak vede se společností Viacom (dříve CBS), která po Googlu požaduje jednu miliardu dolarů jako vyrovnání ušlých zisků zveřejněním jejich autorských děl na YouTube. Nyní vyšlo najevo, že nemalou část videí, které jsou jádrem sporu, nahrál na YouTube sám Viacom.

Pod Viacom spadá například MTV či Paramount Pictures, zastává tedy mnoho atraktivního videoobsahu, který pochopitelně chce propagovat na internetu. Některé videa proto nahrává na YouTube úmyslně, ovšem videa zde mohou nahrávat i přímo někteří zaměstnanci, a zřejmě v rámci zpestření využívají více kanálů. Nyní situace dospěla do stavu, kdy Viacom prakticky není schopen jasně definovat, která videa jsou nahrána úmyslně a která nahráli uživatelé mimo Viacom.

Ani tato paradoxní situace však spor nevyřeší. Viacom se dožaduje toho, aby Google videa kontroloval ještě před zveřejněním a nezabýval se prověřením autorských práv až poté, co je video zveřejněné a někdo na možnost porušování autorských práv upozorní. Narážíme tu tedy opět na otázku zodpovědnosti provozovatele internetové služby za obsah dodaný uživateli. Letos už byl Google v jednom takovém případě dokonce odsouzen a podobný spor se řeší i u nás v souvislosti s kritikou v diskuzních fórech.

Diskuze (49) Další článek: Photoshop CS5 bude umět techniky, které znáte ze špionážních filmů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,